Gradska hronika

Istorijski arhiv u Pirotu preuzeo vrednu pisanu zaostavštinu dva znamenita Piroćanca

Tokom jula meseca na police depoa Istorijskog arhiva u Pirotu dopremljena je vredna dokumentarna građa iz zaostavštine dva značajna Piroćanca, dr Ilije Nikolića (1922-2008), naučnog savetnika SANU i Nikole Nikolića –  Nikolice (1937-2021), slikara i nastavnika likovne kulture. Lični fond dr Ilije Nikolića već postoji u arhivu pa je ovoga puta od porodice preuzeta preostala građa i time je fond dopunjen, dok su u slučaju Nikole Nikolića učinjeni prvi koraci da se od porodice preuzme njegova foto-dokumentarna zaostavština i na taj način krene sa formiranjem fonda.

Vredna građa koja je nastala kroz stvaralaštvo, istraživački rad i život dvojice znamenitih Piroćanaca biće dostupna široj javnosti i budućim generacijama zahvaljujući dobroj volji njihovih porodica koje su prepoznale značaj čuvanja kulture sećanja na naše istaknute sugrađane. Zbog toga uprava Istorijskog arhiva u Pirotu upućuje srdačnu zahvalnost Ljubinki i Mariji Nikolić koje su omogućile da se u njihovom stanu u Zemunu preuzme preostali deo ličnog fonda dr Ilije Nikolića i Dobrili Aleksić, rođaki Nikole Nikolića koja je pokrenula inicijativu da se formira njegov lični fond i preuzme dragocena građa.

Uprava Istorijskog arhiva u Pirotu  poziva i druge porodice koje baštine pisanu i foto građu znamenitih Piroćanaca da istu predaju Arhivu kako bi se sačuvala za vremena koja dolaze i postala dostupna za različita istraživanja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker