INTERVJU – Vladan Vasić: Pripremili smo 80 projekata od kojih će neki početi da se realizuju već ove godine

U intervjuu Pirotskim vestima gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da je lokalna samouprava spremila 80 projekata za važne infrastrkuturne radove a neki od projekata počeće da se realizuju već ove godine. 

Po Vasićevim rečima, samo iz gradskog budžeta u investicije i infrastrukturu biće uloženo gotovo tri miliona evra.

-Marta nas očekuje rebalans, kako smo već i najavili, kada ćemo izdvojiti novac za infrastrukturu, negde oko 300 miliona dinara, a zadnjeg dana 2018. godine je potpisan i važan ugovor o izgradnji postrojenja za sekundarnu separaciju otpada na Regionalnoj deponiji Pirot. Ministarstvo za ekologiju za te namene uplatilo nam je 40,8 miliona dinara. Saradnja sa ministarstvom se nastavlja i kada je o proširenju deponije reč a cilj nam je da značajno unapredimo upravljanje otpadom na Regionalnoj deponiji nego što je to sada slučaj.  Radićemo i projekat sanacije starog smetlišta koje je staro preko tri decenije. Ne znamo još uvek šta ćemo tamo da zateknemo kada je reč o strukturi otpada, ali se nadam da ćemo naći rešenje. Ili ćemo da rekultivišemo smetlište u postojećim okvirima ali da bude ekološki potpuno bezbedno, ili da se potpuno izmesti deponija i veliki deo reciklira, za šta se ja lično zalažem. Jedan od najvažnijih projekata svakako je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. To postrojenje se nalazi u planu KFW banke sa kojom sarađujemo dosta dugo i nadamo se da ćemo do marta potpisati ugovor o izgradnji tog postrojenja. Na taj način, uz ovo što sam već rekao,  Pirot bi bio sa ekološke strane zbrinut grad, kakvog u Srbiji retko može da se sretne-kaže Vasić i dodaje da se paralelno sa izradom projekte dokumentacije radi i na složenim poslovima rešavanja imovinskih pitanja, koja često mogu da budu kočnica za važne infrastrukturna ulaganja.

Imovinski odnosi rešavaju se paralelno sa izradom projektne dokumentacije

-Imovinski odnosi za Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, proširenje industrijske zone, transportno logistički terminal, izgradnju postrojenja za sekundarnu separaciju otpada već su rešeni-naglašava Vasić.

 

Značajne investicije i unapređenja i kada je o poslovanju javnih preduzeća reč

-Kada je reč o javnim preduzećima, brojni su planovi za unapređenje njihovog poslovanja. Konkretno, kada govorimo o Gradskoj toplani, radimo na tome da se nađu alternativni ekološki prihvatljivi energenti. Moramo da nađemo alternativu za mazut, koji je, moramo to da priznamo, neekološko gorivo, pritom je skup energent čija cena na berzi dosta oscilira i koji mnogo utiče na cenovnu politiku usluga. Alternativa za mazut je gas i mi ćemo sigurno do kraja godine naći rešenje da toplanu snabdevamo gasom pomoću malih cisterni. Sličan sistem je već zaživeo u Tigru i dobro se pokazao. Pravo rešenje za toplanu je prelazak za biomasu. Ona postoji na teritoriji našeg grada, pogledajte samo Staru planinu. Na taj način razvio bi se čitav lanac snabdevača koji bi otvorili nova radna mesta pa su značajni benefiti i za lokalnu ekonomiju-navodi Vasić.

Obimne investicije u školstvo, renoviraju se gotovo sve škole zahvaljujući odličnoj saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja Vlade Republike Srbije

-Sa njima imamo zaista dobru saradnju. Rekonstruisali smo delimično školu “8. septembar”, a ove godine se nastavlja  odnosno dovršava potpuna rekonstrukcija škole. Škola Mladost je takođe kompletno rekonstruisana i radi se projektna dokumentacija za izgradnju fiskulturne sale pri ovoj školi. OŠ “Sveti Sava” se uveliko rekonstruiše, tamo se ulaže 150 miliona dinara. Očekujemo javnu nabavku za Gimnaziju gde će biti urađena i škola i dvorište, fasada i prateći objekti, dakle potpuna rekonstrukcija i to će biti još značajnije ulaganje nego u OŠ “Sveti Sava”. Sanirali smo kanal “Rogoz” u saradnji sa Kancelarijom i ugovorili da se naprave još četiri projekta fazne regulacije tog kanala sve do uliva u reku Nišavu, i od mosta Rasadnik uzvodno. Ono što je velika investicija za koju će javna nabavka tek biti raspisana jeste energetska sanacija bolnice. Odvojili smo značajan novac za nadzor i projektnu dokumentaciju, a po procenama , sređivanje fasade, zamena stolarije, ravnog krova, renoviranje petog sprata koji je sada bez definisane upotrebe, kotlarnice, sve to će koštati nekoliko miliona evra-kazao je Vasić.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar