Lokalna samouprava

Integrisanje ekonomskih ciljeva održivog razvoja – Pirot lokomotiva razvoja svog okruženja

U Velikoj sali Skupštine grada Pirota predstavljena je analiza integrisanja ekonomskih ciljeva Agende 2030 u Srednjoročni plan razvoja grada Pirota. Cilj analize je da pomogne donosiocima odluke u Pirotu, kao i Reginalnoj razvojnoj agenciji “Jug” da, nakon usvajanja Plana razvoja grada Pirota prošle godine, adekvatno sagledaju i procene održivost različitih opcija i alternativa lokalnog ekonomskog razvoja u Pirotu za potrebe izrade Srednjoročnog plana razvoja grada Pirota, kao i institucionalne kapacitete grada, javnih preduzeća i službi, kako bi te razvojne opcije iz budućeg Srednjoročnog plana podržale.

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, pozdravljajući predsednicu Centra za visoke ekonomske studije, Kori Udovički, i predstavnika Timočkog omladinskog centra, Gorana Radisavljevića, rekao je da ja važno da se čuje iz nekog drugog ugla šta i kako implementirati ekonomske ciljeve u skladu sa Agendom 2030. Pirot prati sve vrednosti Agende i nastoji da realno sagleda koliko Gradska uprava i javna preduzeća imaju kapacitete da implementiraju ekonomske ciljeve, uzimajući u obzir privredne i druge potencijale, rekao je Colić.

Trenutno se implementira projekat, podržan od strane GIZ- a i SDC-a, koji podrazumeva tri segmenta – socijalni, ekonomski i ekološki, rekao je Goran Radisavljević, direktor Timočkog omladinskog centra.

“Ekonomski deo čine CEVES i TOC kao organizacije koje su radile na razvoju politika sa lokalnim samoupravama. U okviru projekta “Ciljevi održivog razvoja za sve” napravljena je platforma koja treba da unapredi razvoj određenih lokalnih samouprava. U ovom prvom ciklusu obuhvaćeno je deset lokalnih samouprava. Pirot je odabran kao jedini grad, kao jedina lokalna samouprava koja u sva tri stuba – i ekonomski, i socijalni, i životna sredina, sprovodi svoje aktivnosti i udruženim snagama smo pokušali da unapredimo razvoj. Kada smo došli Pirot je već počeo izradu svog Plana razvoja i došli smo u pravom trenutku da pomognemo. I na kraju, ono što je  bitno za celu Srbiju je, definitivno, razvoj. Moramo da pratimo svih 17 ciljeva Agende 2030 ukoliko želimo da pomaknemo naše društvo. Smatram da treba da razvijamo lokalne zajednice, jer sa jakim lokalnim zajednicama imamo i jaku državu” – rekao je Radisavljević.

Ciljevi održivog razvoja su globalni dogovor postignut u Ujedinjenim nacijama kojem su se priključile sve zemlje sveta. Uzimajući u obzir svih 17 ciljeva dve stvari su ključne. Jedna je ekonomski rast, a to nije isto što i razvoj, i druga velika poruka, jednako važna, jeste da cela zemaljska kugla ne može da se razvija bez pravilnog odnosa prema održanju životne sredine, i to je veliki izazov na kojem svi moraju raditi, rekla je, Kori Udovički, predsednica Centra za visoke ekonomske studije.

“Nije slučajno da smo izabrali Pirot. To je grad u kojem rade sve organizacije koje se bave sa pomenuta tri stuba. Pirot je grad koji je imao i sreću i pamet da zadrži jednog izuzetno značajnog i dobrog stranog investitora, ali se sad postavlja pitanje kako maksimizirati da to što je Mišelin ovde omogućio da se raširi još više, ne samo u Pirotu. Pirot može i treba da bude lokomotiva razvoja za svoju okolinu. Mala i srednja preduzeća su izuzetno važna. Drugo što je važno, kao i u drugim mestima, okolina Pirota se prazni. Obaveza Pirota da pomogne svojoj okolini vezana je za njegovu budućnost, jako je važno da se razmišlja integrisano. Jedna od prednosti Pirota jeste što je važna raskrsnica i ima potencijal da živi i razvija se i dobro zarađuje od toga što će razvijati i trgovinu i transport i ostale usluge vezane za njegovu lokaciju. Ne moram da vam govorim šta Stara planina za Pirot znači, ali to nije jedino što Pirot može da ponudi. I treća poruka, koja podržava prethodne dve, jeste da je jako važno pojačati komunikaciju, učešće građana i privrede u promišljanju, u dogovaranju i, na kraju, sprovođenju onoga kako će Pirot da se razvija” – rekla je Udovički.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker