Gradska hronika

Inspekcija rada: U samo jednoj firmi pronađeno 17 radnika angažovanih “na crno”

Šef Inspekcije rada Aleksandar Popović izjavio je danas na konferenciji za novinare, redovnom mesečnom “brifingu” šefova republičkih inspekcija sa načelnicom Pirotskog okruga Draganom Tončić, da je u samo jednom slučaju, u prvom kvartalu ove godine, u jednom firmi otkriveno čak 17 radnika angažovanih na crno.

-U samo jednoj firmi inspektori rada otkrili su 17 radnika angažovanih na crno. Naravno, podneli smo krivičnu prijavu, ali u vreme kad ljudi znaju kolike su kazne, a i nekorektno je prema radnicima da rade bez ugovora, bez prijave, pronaći na samo jednom mestu tako veliki broj radnika zaista mislim da je iznenađujuće. Izdali smo rešenje poslodavcu koji je te radnike prijavio. U istom preduzeću nisu bile preduzete mere ni iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu pa je i po tom osnovu podneta prijava, ovoga puta prekršajna. Mi smo u prva dva i po meseca ove godine tokom naših nadzora pronašli 86 osoba koja nemaju zaključen ugovor o radu i nisu prijavljena na obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje i nakon naših nadzora, sa 59 lica su poslodavci zasnovali radni odnos-kazao je Popović.

Aleksandar Popović, šef Inspekcije rada

Nova mera Vlade: Svi poslodavci u obavezi da donesu Plan preventivnih mera

Po njegovim rečima, 12. aprila Vlada je donela zaključak gde su svi poslodavci koji upošljavaju radnike, u obavezi da donesu Plan preventivnih mera u cilju suzbijanja Covid19. I to će biti predmet naših kontrola. Svaki poslodavac u obavezi je svakom zaposlenom da obezbedi zaštitnu masku, rukavice i svu neophodnu zaštitnu opremu. Mi ćemo u početku vršiti preventivne kontrole, a nakon toga nepoštovanje i nepridržavanje će biti sankcionisano u skladu sa Zakonom-kazao je Popović i dodao da je namera da se ovim merama svi zaštite od ove zarazne bolesti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker