Lokalna samouprava

Infrastrukturni projekti, gasifikacija, energetska efikasnost i zaštita životne sredine – Stvaranje preduslova za kvalitetniji život u Pirotu

Pored brojnih planova za naredni period, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da bi do kraja ove godine voleo da budu završeni brojni infrastrukturni  projekti koji su u toku. On je najavio projekat kandidovanja  tvrđave za drugi deo rekonstrukcije kao i  ideju da se u okviru programa prekogranične saradnje aplicira da se  škola u Temskoj uredi poput doma  u selu Dojkinci. Nastavljaju se programi energetske efikasnosti, zaštita životne sredine i uređenje infrastrukture.

gasifikacija pirotskog okruga

Gradonačelnik ističe da bi do kraja godine trebalo da budu završeni  radova na uređenju putne infrastrukture  koji su  započeti kao što je asfaltiranje puta u selu Vojnegovac. „Hoću ljudima da kažem da kada negde radimo i  kada im kažemo da ćemo sledeće godine raditi drugu fazu da će to zaista tako biti i to smo na više mesta pokazali.  Mnogi misle da se to neće dogoditi ali mi rasporedimo novac na više mesta, završimo jedan deo, onda sledeće godine drugi deo i svi će dobiti infrastrukturu, samo molim za strpljenje“ – kaže gradonačelnik.

Energetska  efikasnost je još jedan segment po kojem je grad Pirot postao prepoznatljiv. Gradonačelnik ističe da pored ušteda grad postepeno dobija čistiji vazduh i zdraviju životnu sredinu. Kroz  programe  energetske  efikasnosti građani dobijaju podršku za zamenu stolarije, uređenje fasade, za instaliranje solarnih panela za grejanje sanitarne vode i za proizvodnju struje. „Već smo razgovarali sa Srbijagasom o gasifikaciji i nadamo se da će doći i do gasifikacije u narednih godinu do dve dana. Najpre će se izvršiti gasifikacija Toplane i Tigar Tajersa koji godišnje troši 38.000 tona uglja. Kada to budemo gasifikovali biće značajno vidljiv boljitak u tom stepenu zaštite životne sredine“ – poručuje gradonačelnik.

 

Intenzivno se radi i na pošumljavanju, samo prošle godine zasađeno je 1.300 sadnica. Ove godine su ponovo izdvojena sredstva iz budžeta kao  i novac iz ministarstva za sadnju drveća. „Mi smo produžili i Kej, imamo nove drvorede po ulicama, ove godine je planirana sadnja prema bolnici, prema Tigar Tajersu, Ulici Kavak, pored kasarne i pored terena sa veštačkom travom da napravimo pojas. Sadimo drveće  i u selima. Kej smo produžili dva i po kilometra prema Poljskoj Ržani i toliko od mosta Gazela ka ulivu reke Bistrice“ – rekao je gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker