Gradska hronika

Ilegalci zaobilaze Gradinu

Granični prelaz Gradina godinama je bio nezaobilazna stanica na putu ilegalnih emigranata od Istoka ka Zapadu, na putu ka boljem životu. U poslednje vreme, na osnovu raspoloživih podataka o slučajevima otkrivanja ilegalaca može se izvesti zaključak da putevi ilegalne migracije zaobilaze Gradinu i da organizatori ovog unosnog “biznisa” najradije koriste teritoriju Kosmeta i granični prelaz Preševo na putu ka Zapadnoj Evropi.

Tako su samo u poslednja dva dana po podacima srpske carine, do kojih su došle Pirotske vesti, carinici su na graničnim prelazima Batrovci i Preševo otkrili ukupno 13 ilegalnih emigranata.

 

Ilegalci

Na Batrovcima skener je otkrio sedmoricu ilegalnih imigranata

U razmaku od samo osam minuta zaustavljena su dva kamiona i oba poslata na kontrolu skenerom.

S obzirom na to da je snimak prvog kamiona prikazao tri siluete, a da je  na osnovu slike skenera u drugom slučaju moglo da se vidi da se radi o najverovatnije četiri osobe, carinici su se odlučili na detaljan pregled oba vozila.

 

scan_bw_01

U oba slučaja , kamionima su upravljali turski državljani, samo što su se u prvom vozilu nalazili alimunijumski profili, tekstil i kablovi namenjeni nemačkom tržištu, a u drugom farmaceutskim proizvodi i lekovi čija je krajnja odrednica trebalo da bude Švajcarska.

Na Preševu su carinici osujetili pokušaj ilegalnog ulaska u Srbiju šestoro ilegalaca.

Ilegalni emigranti su otkriveni u kamionu slovačkih registarskih oznaka kojim je prevoženo preko 22 tone dekorativnog mermera iz Grčke u Slovačku.

Prilikom kontrole kamiona carinici su primetili da je sajla sa bočne strane vozila prerezana, što je bio dovoljan indikator da se izvrši detaljan pregled tovara.

Nakon što su otvorili kamion, carinici su na tovaru mermera zatekli šest državljana Sirije, koji su potom predati policiji u dalju nadležnost.

Svi otkriveni imigranti kao i vozila predati su u dalju nadležnost graničnoj policiji.

Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker