Lokalna samouprava

Idealno vreme za rad u voćnjacima – Neophodna hemijska zaštita koštičavog voća

Vremenske prilike ovih dana, skoro su idealne, idu na ruku voćarima i omogućavaju da se maksimalno posvete svojim zasadima u cilju realizacije agrotehničkih mera. To znači da je vreme da se krene sa orezivanjem voćaka, kasnije i vinove loze. Stručnjaci savetuju da je higijena u voćnjaku prvi uslov za dobar rod, odnosno, smanjenje potencijala određenih patogena u toku vegetacionog perioda, tako da treba ukloniti suve i zaražene grane, mumificirane plodove, lišće i odstraniti iz voćnjaka.

Posle ovih agrotehničkih radova treba primeniti i hemijsku zaštitu voćaka, kaže, stručni saradnik za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Ljubiša Đorđević.

“Naročito, u ovom periodu kod koštičavog voća, kao što su breskve, nektarine i kajsije, koje prve kreću sa razvojem, u cilju smanjenja potencijala infektivnosti tokom narednog perioda treba koristiti preparate na bazi bakra u kombinaciji sa belim uljem, ili mikropolom, galminom i tako dalje. Kasnije, sa kretanjem vegetacije kod koštičavog voća, kao što su trešnje, višnje i šljive, iste mere treba primeniti. Trenutno, što se tiče jabučastog voća, još uvek je faza mirovanja, pupoljci su počeli da rade, ali ne dovoljno da bi trebalo primeniti hemijske mere. Kod krušaka beležimo prisustvo prezimljujućih imaga kruškine buve i početak polaganja jaja na samim pupoljcima. To je štetočina koja predstavlja veliki problem u toku vegetacije. Ako zanemarimo njeno suzbijanje može doći do značajnih šteta, pa čak i sušenja stabala. Zbog toga savetujemo voćare da obilaze svoje zasade i prate prisustvo ove štetočine i prisustvo položenih jaja” – izjavio je Đorđević.

Voćari sebi značajno mogu da olakšaju posao praćenjem portala pissrbija.com ili pisvojvodina.com koji se ažuriraju svaki dan i pružaju izuzetno korisne savete. Takođe, za sve nedoumice poljoprivrednici se mogu obratiti i stručnjacima Poljoprivredne službe u Pirotu.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker