Zdravlje

HPV vakcina – Prevencija oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima

HPV vakcina dostupna je u Srbiji od 2017. godine ali je, zbog slabe informisanosti, mali  procenat dece u predtinejdžerskom uzrastu koji je na ovaj način zaštićen od HPV virusa koji u kasnijem životnom dobu mogu izazavati rak na mnogim lokalizacijama. U 90% slučajeva ova vakcina, sprečava infekciju određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV)  prevenira nastanak većine karcinoma uzorkovanih HPV i genitalnih kondiloma.  Vakcina je besplatna, namenjena je deci uzrasa od 9 do 19 godina i svakodnevno se može primiti u školskom dispanzeru u Pirotu kao  i  u domovima zdravlja u ostalim opštinama Pirotskog okruga.  

HPV vakcina se u pojedinim zemljama zapadne Evrope daje već 30 godina, u Sloveniji već 15 godina a našim,  Nacionalnim kalendarom imunizacije od 2017. godine uvedena je kao neobavezna odnosno preporučena valkcina.  Postoji više od 120 tipova HPV od kojih oko 40 mogu izazvati genitalne infekcije. Većine njih prolazi bez simptoma ali HPV infekcija može dovesti i do ozbiljnihzdravstvenih teškoća.

„Mladima se čini da se ovakve stvari dešavaju u kasnijem životnom dobu kada se javlja karcinom grlića materice kod žena, ali zato su tu roditelji da oni zaštite svoje dete vakcinom protiv raka“ – kaže epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pirot, dr Radmila Zec. „Ovom vakcinom može se sprečiti rak usne duplje, rak ždrela uključujući bazu jezika i krajnika, rak završnog dela debelog creva, rak vulve i vagine kod žena i rak penisa kod muškaraca. To uopšte nije mali spisak lokalizacije raka kod oba pola koji se mogu sprečiti ovom vakcinom“ – ističe dr Radmila Zec.

Dugogodišnja primena HPV vakcine u mnogim zemljama pokazala je da je vakcina bezbedna i efikasna i da dugo štiti od HPV infekcije. Dr Zec poručuje mladima i roditeljima dece da se informišu putem sajta https://hpvinfo.rs/ ili da se konsultuju sa svojim izabranim lekarom. U našem okrugu HPV vakcina se može primiti u domovima zdravlja u dečjem dispanzeru.

Da bi HPV vakcina bila efikasna mora se primiti pre izlaganja HPV-u, odnosno pre stupanja u seksualne odnose. Deca u predtinejdžerskom periodu mogu primiti sve preporučene doze HPV vakcine jer je u tom periodu bolji imuni odgovor nego kod starijih. „I oni koji su stupili u seksualne odnose, tinejdžeri, i njima će HPV vakcina pomoći, pod pretpostavkom da su se zarazili HPV virusom, zaštitiće ih od onih podtipova virusa sa kojima nisu došli u kontakt“ , kaže dr Zec. Ona objašnjava da vakcina koja se dobija u Srbiji, Gardasil 9, ima u sebi 9 podtipova od kojih su, na našem području  najčešći podtip 16 i 18, pa i ako je neko došao u kontakt sa jednim od ovih tipova vakcina će ga zaštititi od ostalih osam.

HPV virusom, tokom života biva inficirano 75% ljudi a vakcina u 90% slučajeva štiti od karcinoma izazvanih HPV infekcijom.  Istraživanja su pokazala da je u nekim zemljama upravo ova vakcina dovela do značajnog smanjenja karcinom grlića materice. U Sloveniji, gde se HPV vakcina daje deci u šetom razredu već 15 godina unazad, na 100.000 žena od raka grlića materice oboli 7 žena dok je kod nas taj broj gotovo trostruko veći.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker