Lokalna samouprava

HIGHLANDER (Gorštak) – Avantura života narednog leta i na Staroj planini

HIGHLANDER – Avantura života“ najavljuje „Od Alpa do dina: Globalni kalendar za 2021. godinu“ Steknite novu perspektivu. Postanite HIGHLANDER.

S radošću objavljujemo da je „HIGHLANDER – Avantura života“, najveći serijal planinarskih događaja na duge staze na svetu, postao međukontinentalni događaj! U 2021. godini biće održan u 15 zemalja sveta, među kojima je i Srbija. HIGHLANDER STARA PLANINA koji je prvobitno bio planiran za 2020. godinu, odložen je za jun 2021. godine, ali je sve to samo dodatno podgrejalo maštu avanturistima širom sveta koji s nestrpljenjem očekuju da se otisnu kroz divlju lepotu planine na kojoj se rađaju Gorštaci.

Planinarski događaji HIGHLANDER 2021. održaće se u Hrvatskoj, Španiji, Crnoj Gori, Austriji, Grčkoj, Saudijskoj Arabiji, Srbiji, Portugaliji, Sloveniji, Rusiji, Bosni i Hercegovini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Severnoj Makedoniji, Egiptu i Maroku.

Vodeći planinarski serijal sa preko 20 događaja u 15 zemalja sveta, HIGHLANDER predstavlja vrhunsko planinarsko iskustvo za sve ljubitelje prirode širom sveta. HIGHLANDER nudi brojne rute formata 100/50/25 kilometara tokom 5/3/1 dana. Misija HIGHLANDER-a je da poveže ljude sa planinama na održiv način i u skladu sa etikom „Ne ostavljaj nikakav trag iza sebe“.

Predstavljajući globalni kalendar HIGHLANDER 2021, izvršni direktor HIGHLANDER-a, gospodin Jurica Barać, rekao je: „Imamo puno uzbudljivih vesti za planinare širom sveta, kako postojeće tako i buduće HIGHLANDER-e. Trenutno se HIGHLANDER događaji prostiru na 15 zemalja širom sveta, a ukupno čine preko 1500 km senzacionalnih staza kroz nacionalne parkove koji oduzimaju dah,duž prelepih jezera i vijugavih reka – a sada čak i u pustinji! Od februara do novembra, od Alpa do Sahare, HIGHLANDER će pružiti vrhunsko planinarsko iskustvo za sve ljubitelje prirode širom sveta. HIGHLANDER je prilika za brigu o sebi i povezivanje sa prirodom kao jednostavan, ali efikasan put do čovekovog blagostanja. Probajte i sami!“

Stara Planina Mesto rađanja Gorštaka

Avantura života HIGHLANDER stiže i na Staru planinu od 12. do 16. juna 2021. godine. godine. Živeći životom pravih gorštaka, tokom tih pet dana učesnice i učesnici će prelaziti trasu dugu 100 kilometara sa visinskim usponom na 3.400 metara. Spektakularni planinski pejzaži, miks divlje, netaknute i prelepe prirode, reke, vodopadi i kamena sela, čine Staru planinu idealnim ambijentom za ovu avanturu.

Događaj koji je s nestrpljenjem očekivan u 2020. godini, zbog globalne zdravstvene situacije odložen je za 2021. godinu. Međutim, to odlaganje je samo pojačalo želju avanturista da se upoznaju sa Starom planinom, ali i motivaciju organizatora da naprave nesvakidašnji događaj koji jeste vredan čekanja. Osim internacionalnih učesnika/ca, prvi HIGHLANDER u Srbiji trebalo bi da okupi domaće ljubitelje planinarenja i sličnih outdoor aktivnosti, a sve u cilju promovisanja aktivnih životnih stilova, razvoja planinskog turizma i ekološki odgovornog ponašanja.

Više je razloga zbog kojih je Stara planina odabrana kao lokacija za prvi HIGHLANDER u Srbiji. Reljefne osobine Stare planine, njen geodiverzitet i biodiverzitet čine je idealnim mestom za jednu ovakvu avanturu. Pre svega, reč je o najvećoj planini u istočnoj Srbiji koja je za mnoge još uvek misterija. Na Staroj planini smenjuju se pejzaži prelepih krajolika i surove, divlje, kamenite prirode. A upravo je ta priroda čini idealnom za ovu vrstu događaja. Ne treba zaboraviti da se na ovoj planini još neguje duh vremena kada se živelo u skladu sa prirodom, tako da će učesnici/ce zaista imati pun ugođaj i u sebi probuditi pravi gorštački duh.

 

Start avanture je Babin Zub, odakle će učesnici/ce krenuti put Beleđa, ka selu Dojkinci, a potom preko Arbanaškog kladenca i kamenog sela Gostuša stići na Zavojsko jezero gde je cilj. Bilo da prelaze preko nepristupačnih terena, kamenih zabačenih sela, čistih i prozirnih reka ili vodopada, prostranih zelenih pašnjaka kojima se ne nazire kraj, sigurni smo da će učesnici/ce HIGHLANDER avanture uživati u svakom koraku. Staze kojima će se kretati neće biti preterano teške i ne zahtevaju veliko planinarsko iskustvo, ali je dobra fizička kondicija ipak neophodna.

HIGHALNDER je zdrava i zelena avantura koja učesniku/ciomogućava da bude fizički aktivan/na, da se kroz pet dana priseti kako je živeti u skladu sa prirodom i po njenim zakonima, da doživi i oseti planinu i razvija svoje duhovne potencijale. Iskustvo koje će učesnici/ce doživeti na stazi će zaista obogatiti njihove živote, naučiće puno o sebi i prirodi. Posle ovakvih tura, ništa više nije isto jer čovek nakon stapanja sa prirodom postaje preporođen. Meni je Stara planina zaista asocijacija na majku prirodu – zelena prostranstva i pašnjaci, prastari četinari, bogatstvo vode, čarobno šuštanje vodopada, miris lekovitog bilja i ukus hleba iz staroplaninske crepulje. Lepota prirode vrlo brzo očara posetioca, ali njena divlja strana nas vrlo brzo podsetiti da je samo promena konstantna i da moramo da jačamo i radimo na sebi svakog dana. To su najbolje osetili staroplaninci, Gorštaci koji su se suočili sa svim izazovima koje ovakva priroda donosi. Tek u kontaktu sa poslednjim čuvarima planine, u selu Dojkinci i Gostuši, učesnici/ce će upoznati dušu Stare planine, naboranu, ali strastvenu i ponosnu na svoje poreklo i ognjište. HIGHLANDER će nam od 16. do 21. juna pokazati zašto je ovo mesto na kome se rađaju Groštaci – kaže Jelena Đorđević iz pirotske organizacije Avanturistička mreža koja je jedan od suorganizatora ovog događaja.

Za koga je HIGHLANDER STARA PLANINA?

U ovoj jedinstvenoj avanturi HIGHLANDER može biti svako bez obzira na pol, obrazovanje ili profesiju, bitno je da voli prirodu,putovanje i izazov. Učesnici/ce moraju imati minimum 18 godina, dok oni mlađi mogu učestvovati jedino u pratnji roditelja/staratelja. Ova planinarska avantura pogodna je i za kućne ljubimce. Učesnici/ce će na leđima nositi rančeve sa potrebnom opremom kao što su šator, vreća za spavanje, odeća, pribor za pripremu jela, lampe, šibice, kompas i sve ostalo što je neophodno za boravak u prirodi. Hranu i vodu tokom svih pet dana obezbediće organizator.

Ukoliko vam se učini da je 100 kilometara ipak preveliki zalogaj za vas, pripremamo i edicije sa kraćim trasama. Pomno nas pratite na društvenim mrežama kako biste saznali više detalja. Osim avanturističkog dela koji podrazumeva pešačenje i snalaženje u prirodi, HIGHLANDER će imati i prateće sadržaje poput joge i meditacije i upoznavanja kulturnog nasleđa tog kraja.

HIGHLANDER Stara planina 2021. organizuju Kamper planet d.o.oi udruženje Kreativni aktiv novih avantura (KANA), uz suorganizaciju i podršku lokalnih organizacija iz Pirota među kojima su Avanturistička mreža, Skyteam, Turistička organizacija Pirot i JP Srbija Šume.

HIGHLANDER je prvi put organizovan 2017. godine u Hrvatskoj. Za kratko vreme prerastao je u seriju planinarskih događaja na duge staze koji promovišu zdrav životni stil, očuvanje životne sredine i planinarenje, a sve je to dobilo novi značaj u ovim izazovnim vremenima. Dobrobit ljudi i ponovno povezivanje sa prirodom su srž filozofije HIGHLANDER-a. HIGHLANDER nastoji da postane sinonim za očuvanje životne sredine i unapređenje planinarenja, kako lokalno tako i globalno.

Da biste saznali više o HIGHLANDER-u i registraciji za događaje, posetite nas.

 

autor fotografija Predrag Vučković

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker