Herojski čin pripadnika Vojske Srbije – spasio devojčicu iz Nišave

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primili su danas desetara Miroslava Potića, pripadnika Vojske Srbije koji je 16. januara spasio devojčicu iz hladne Nišave u Pirotu.

foto Duška Stefanović/MOD

Desetar Miroslav Potić je tog dana iz reke začuo poziv devojčice u pomoć, dok je prelazio most Gazela u Pirotu. Odmah je pozvao policiju, vatrogasce-spasioce i hitnu pomoć, a zatim su on i jedan od prolaznika uskočili u reku i izvukli devojčicu na obalu, gde su je zbog hipotermije utoplili i održavali u svesnom stanju do dolaska pomoći. Devojčica je potom zbrinuta u Gradskoj bolnici, na Odeljenju pedijatrije.

Kako je desetar Potić istakao, osećaj je veoma lep znajući da je spasio život maloletnoj devojčici. On je stupio u kontakt sa njenim roditeljima posle incidenta i u bolnici obišao devojčicu koja se uspešno oporavlja.

foto MOD

– Ovako treba da odreaguje svaki građanin i svaki pripadnik Vojske Srbije. Obučavani smo i vaspitavani kako da reagujemo u ovakvim situacijama i nosimo se vojničkim Kodeksom časti čije su osnovne vrednosti vernost otadžbini, posvećenost profesiji, odanost, poštovanje i solidarnost sa drugima. To nam je posao i uvek ćemo biti tu za naše građane. Kao pripadnik 3. skladišnog bataljona Centralne logističke baze i kao pripadnik Vojske Srbije verujem da bi sve moje kolege to isto uradile, jer znaju kako da se ponašaju u kritičnim situacijama, rekao je desetar Potić i dodao da se pripadnici Vojske Srbije obučavaju da reaguju mirno, stabilno i pribrano u kritičnim situacijama.

Prema rečima ministra Vulina, desetar Potić je pokazao zašto se Vojska Srbije tako visoko ceni među našim građanima, zašto se toliko voli i zašto joj se poklanja pažnja i poverenje i u najtežim i najgorim vremenima.

– Uvek ste znali da tamo gde je vojska tamo su red, zakon, pomoć, solidarnost i tamo je čovečnost. Desetar Potić je pokazao da su svi pripadnici Vojske Srbije na prvom mestu ljudi koji će uvek pomoći drugome, koji će uvek razumeti tuđu nevolju i nikada neće razmišljati o svojoj dobrobiti ili svom životu ako treba da sačuvaju tuđi život ili da pomognu drugom ljudskom biću. Vojska Srbije se zato poštuje, voli i ceni. Pripadnici Vojske Srbije se ne razlikuju od drugih samo po tome što nose uniformu ili što su obučeni, već po tome što su bezuslovno humani i što će uvek na prvom mestu pomoći drugom čoveku, a tek onda misliti o sebi. Mi smo ponosni na ovakve vojnike, ali važnije od toga na njih je ponosna čitava Srbija, rekao je ministar odbrane i poručio da će se Ministarstvo odbrane uvek truditi da ovakve primere istakne, da ih nagradi i da zajedno sa Generalštabom vodi računa da Srbija zna kakvu vojsku ima.

Komandant Centralne logističke baze brigadni general Petar Latković pohvalio je “veliko delo” desetara Potića i kao pripadnika Vojske Srbije i kao čoveka.

– Desetar Potić pokazao je obučenost, požrtvovanost i hrabrost i spasio je jedan ljudski život. Kao čovek pokazao je humanost, što treba da čine i drugi ljudi. Njemu se ukazala šansa da spasi jedan ljudski život, a on je tu šansu iskoristio na ponos Vojske Srbije, naglasio je general Latković.

Ministar Vulin i general Diković nagradili su desetara Potića besplatnim sedmodnevnim boravkom na Tari sa porodicom.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije

5 Komentara

 1. 2KD

  31.01.2018. at 20:50

  ovakvog coveka unaprediti u cin vodnika i novcano nagraditi primiti u aktivnu sluzbu, i onako nam je vojska u rasulu i haosu.Sto ne sme da cudi, s obzirom kakvi je sve vode. Momku sve najbolje i puno srece zelim

 2. Dusan

  31.01.2018. at 21:25

  svaka cast vojniku ali objavite nesto i o slucajnom prolazniku,i njegov gest je za svaku pohvalu.

 3. Piroćanka

  31.01.2018. at 21:59

  A za slučajnog prolaznika koji je pomogao desetaru nisu se potrudili ni ime da napišu! Sve pohvale za obojicu!

 4. Pirocanac

  01.02.2018. at 00:37

  Sramota,slucajni prolaznik koji je ucestvovao u spasavanju devojcice,mora da ne radi nigde i nije ni za pohvalu kao i nagradu,ali zato ima hrabrost i obraz.

 5. mika

  12.02.2018. at 17:41

  Sve pohvale za vojnika ,dobio je dobru nagradu za svoje delo tako i treba ali zasto ne spomenuse bar tog gradjanina i on je bio mokar do gole koze gde je njegova hrabrost i ime a kamo li neka pohvala ili nagrada.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar