Lokalna samouprava

HELP i opština Pirot nastavljaju da pomažu preduzetnike

U ponedeljak, 09. marta 2015. godine u 12 časova, u svečanoj sali opštine Pirot održan je info sastanak – prezentacija projekta „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji“, finansiran od strane Nemačke vlade i sufinansiran od strane opštine Pirot. Projekat je usmeren na ekonomsko osnaživanje stanovništva u Pirotu i omogućava zapošljavanje marginalizovanih lica. 

U Pirotu je, samo u okviru ovog projekta, u periodu 2013-2014 grantovima u opremi podržano 48 lica. Pored pojedinačnih grantova, u Pirotu je podržano osnivanje i dve kooperative od kojih jedna, za proizvodnju pirotske peglane kobasice, radi već godinu dana, a druga, koja je u procesu registracije i baviće se reciklažom metala i plastike, dobiće opremu u vrednosti od 15.000,00 evra i to presu za metal, makaze za gvožđe, industrijsku vagu i alat.
logo-help

Šansa nezaposlenom stanovništvu da konkuriše za grant u opremi vrednosti 1.200,00 ili 2.400,00 evra sa kojom će započeti mali biznis pruža se u okviru info kampanje u martu i aprilu, koja se realizuje u saradnji sa opštinom i projektnim partnerima, prema sledećem rasporedu:

Potencijalni kandidati, koji imaju realne i održive poslovne ideje za započinjanje ili razvoj sopstvene ekonomske aktivnosti – poslovne delatnosti, u skladu sa  postojećim Strategijama lokalnog razvoja, mogu da konkurišu za odobravanje donacije.
Odobrene donacije biće dodeljivane isključivo u vidu opreme, bez gotovinskih isplata.

Korisnici, oni koji potpišu ugovor o donaciji, imaju obavezu da registruju delatnost najkasnije do momenta dobijanja opreme, da pohađaju poslovne obuke, obave 10-15 časova rada za lokalnu zajednicu, i da izvrše povraćaj 10 odsto za grant od 1,200, odnosno 20 odsto za grant od 2,400 evra.

# # #

O projektu:

Projekat „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji“ humanitarna organizacija Help realizuje od maja 2013. godine do kraja decembra 2016. godine, uz donatorsku podršku Nemačke Vlade i ciljnih gradova i opština Pirot, Niš i Smederevo.

Opšti cilj projekta je uključivanje marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih grupa stanovništva u društveni i ekonomski život zemlje i smanjenje siromaštva među ciljnim grupama. Glavne aktivnosti će se koncentrisati na otvaranje novih radnih mesta putem pomoći grantovima u opremi malim biznisima i kooperativama, obezbeđivanje poslovnih i stručnih obuka i obrazovanja kao i organizovanje tematskih radionica i pratećih aktivnosti umrežavanja podržanih korisnika iz marginalizovanih grupa i relevantnih institucija i organizacija.

Saopštenje HELP-a

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker