Kultura

“Gruja” nasmejao do suza Piroćance

Trinaesta po redu Revija predstava pozorišnih formi otvorena je monodramom “Gruja” u izvođenju  Dragana Bože Marjanovića. Za Marjanovića, koga pirotska publika već dobro poznaje, ovo je bilo premijerno izvođenje monodrame “Gruja”. Izuzetna posećenost, dugi i gromoglasni aplauzi i ovacije na kraju predstave, potvrda su da je glumac iz Leskovca i ovoga  puta bio na visini zadataka.

Premijerno izvođenje monodrame “Gruja” pred pirotskom publikom u prepunoj sali Narodnog pozorišta Pirot i za glumca Dragana Božu Marjanovića bilo je veliko zadovoljstvo. Kako je rekao i sam mora da sačeka da se utisci slegnu ali je prvo izvođenje Gruje, ako je suditi prema reakciji publike proteklo više nego uspešno.” Premijera  sama po sebi nosi pregršt emocija i neizvesnosti ali mi je psebno drago što se to desilo u Pirotu, baš na ovoj Reviji gde sam ja dugogodišnji učesnik. Posebno mi je drago zato što sam uvek ovde dočekivan kao svoj na svome, publika fantastino reaguje, osećam da me voli. Čini  mi se da i ja sa ove strane šaljem istu emociju  i kad se te dve emocije sjedine  izmešaju desi se jedno divno pozorišno veče kao što je to večeras slučaj, sa svim onim  što nosi jedna premijera. Bilo je tu možda i mog preteranog grča, neopuštenosti ali kada se predstava prvi put izvodi to je velika odgovornost i veliko uzbuđenje.Publika u Pirotu mi je pomogla da se desi Gruja, da se rodi predstava kojoj predviđam da će poživeti kao i sve moje dosadašnje monodrame   ”- rekao je Marjanović.    

Tema monodrame “Gruja”  koja se izvodi na južnjakom dijalektu je iznenadna, neplanirana smrt glavnog junaka. Publika učestvuje u Grujinom doživljaju sopstvene sahrane iz nebeske perspektive  ali i u potpuno neočekivanom obrtu koji se dešava tokom predstave. Glumac kaže da se mnogi ljudi u određenom periodu svog života mogu porediti sa Grujom koji presabira svoj život, analizira šta je i da li je mogao nešto da promeni, da li tuguje za nekim stvarima. Ipak, Gruja je specifičan lik koji drži do svoje porodice i pravih vrednosti.  Predstava nosi poruku  o prolaznosti života i podsećanje na lepotu  uživanja u svakodnevnim sitnicama.

“Sama činjenica da smo živi je dovoljna sama po sebi i svakog jutra bi trebalo da se zahvalimo što možemo da uživamo u danu koji je pred nama, sve ostalo je nadogradnja” – poručio je glumac Dragan Boža Marjanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker