Lokalna samouprava

Gradska toplana potpuno prelazi na gas sa prvim danima januara

Gradska toplana Pirot uspešno završava kompleksan projekat prelaska na gas kao osnovni energent, a to će se desiti već sa prvim danima januara meseca, kazali su danas gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić i direktor Gradske toplane Bratislav Ćirić. Vrednost investicije koju je Gradska toplana finansirala iz svojih prihoda uz pomoć gradske uprave je oko 15 miliona dinara.

Gradonačelnik Pirota kazao je da je ovo istorijski dan za grad.

-Ovo je veoma značajan dan pre svega sa ekološke strane, jer svi znamo da je mazut poznat kao ekološki ne baš prihvatljiv energent. Mi smo dugo godina unazad gašenjem podstanica po centru grada uticali na to da se  koliko-toliko popravi ekološka slika urbanog Pirota, ali je prelazak sa mazuta na gas kao osnovni energent veoma važan korak u tom pravcu. Kada toplana pređe na gas, a to će se desiti već prvih dana januara meseca, iz dimnjaka će bukvalno izlaziti vodena para što je od velikog značaja, posebno za ovaj deo grada-kazao je gradonačelnik Vasić uz konstataciju da će se u narednom periodu raditi na tome da se kao energent uvede i biomasa, kao još jedan ekološki prihvatljiv energent i da će se nastojati da se toplotnom energijom iz sistema Gradske toplane snabdevaju i okolna naselja, pre svega Staro tigrovo naselje.

Direktor Gradske toplane Bratislav Ćirić kazao je da su, osim ekološki, za poslovanje Gradske toplane od velike važnosti finansijski benefiti, ali i stabilnost snabdevanja gasom kao osnovnim energentom.

-Svi znamo da je situacija sa nabavkom mazuta vrlo promenljiva, takve su i cene i tu je uvek bilo problema. Sa gasom to nije slučaj, i cena je nešto jeftinija od mazuta i to će nam sve zajedno omogućiti da u narednim godinama zadržimo cene na postojećem nivou, odnosno da ne povećavamo cene isporuke toplotne energije. Što se tiče celog sistema, u narednih desetak dana sve će biti završeno i mi očekujemo da sa prvim danima januara počne Energana Senjak da radi na gas kao osnovni energent-kazao je direktor Ćirić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker