Lokalna samoupravaOstale vesti

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, potpisao sa predstavnicima Helpa novi ugovor o saradnji za podršku novim, zelenijim biznisima

Grad Pirot nastavlja saradnju sa nemačkom organizacijom Help koja traje od 2005. godine. U svečanoj sali Gradske uprave, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, potpisao je, sa predstavnicima Helpa, novi ugovor o saradnji za podršku novim, zelenijim biznisima, u okviru Helpovog regionalnog programa “Inkluzija i ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana“uz podršku nemačke vlade.  Ukupna vrednost projekta u Srbiji je 1.327.641 evra a vrednost dela podrške koju dobija Pirot je 75.000 evra sa učešćem Grada u iznosu od 30.000 evra za opremu i obuke koje će biti realizovane u okviru podrške.

Regionalni  projekat “Inkluzija i ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana“ Help sprovodi uz podršku nemačke vlade a sufinasiraju gradovi Pirot, Leskovac, Lazarevac, Niš i opština Svrljig, od marta ove godine do kraja 2024.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, podsetio je da je saradnja sa Helpom počela 2005. godine. „Razmišljali smo kako mi iz loaklne samouprave  možemo da osnažimo naše preduzetnike  i one koji razmišljaju da uzmu sudbinu u svoje ruke i kako da pomognemo da otpočnu svoju ekonomsku aktivnost. Do 2020. godine, prema podacima koje imamo, kroz 16 projekatnih ciklusa uloženo je u preduzetnike grada Pirota više od dva i po miliona evra i oko 500 porodica je dobilo podršku u oblasti poljoiprivrede, zanatstva, usluga. Učešće Helpa je 1.652.000 evra  a učešće grada 373. 488  evra. Pored toga organizovali smo stručne obuke i  imamo sijaset uspešnih priča koje su uz pomoć helopa i njihove podrške sada uspešni preduzetnici koji  ostavruju svoj osnovni prihod ili dopunjuju svoj kućni budžet” – rekao je gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Vasić je istakao da se raduje novom projektu koji će se trajati ove i sledeće godine. Vrednost projekta je 75.000 evra od toga je učešće grada Pirota 30.000 i biće podržaano 25 mikro biznisa, vrednost pojedinačnih donacija je oko 3.000 evra. “Tu su još i stručne obuke, praćenje mikro biznisa i pomoć da on bude što je moguće uspešniji. Poseban akcenat je na obnovljivim izvorima energije i zaštiti životne sredine” – istako je Vasić.

Gradonačelnik je podsetio da pored Helpa grad saradjuje i sa drugim organizacijama, kao što je ASB sa kojom se realizuje projekat reintegracije u okviru kojeg je već desetak porodica dobilo plastenike u vrednosti od  2.500 evra i još toliko će biti podržano u narednom periodu.

Iz  budžeta grada, u saradnji sa NSZ, izdvajaju se sredstva za program samozapošljavanja, podršku poslodavcima za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, organizuju se javni radovi, program stručne prakse. Gradonačelnik je podsetio i na  subvencije kamata za kredite preduzetnika koje, takođe, pokriva Grad kao i na  podršku  poljloprivrednicima sa preko 500.000 evra godišnje.

“Mislim da je pomoć lokalne samouprave u podizanju kapaciteta stanovništva  koji žele da se bave lokalnim ekonomskih razvojem izuzetna a ovakvi projekti su više nego dobrodošli”, poručio je gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Broj programa koji su usmereni kako na početnike tako i na postojeće poslodavce uvećava se iz godine u godinu. “Imamo jednu široku platu mera i ovaj program nam omogućava da dalje radimo u tom pravcu, da doprinosimo daljem razvoju našeg grada”- rekao je Nenad Petrović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Sanja Mitić, šef kancelarije Helpa u Nišu, istakla je da  je Help ponovo u Pirotu posle trogodišnje pauze. “Ono što je novina jeste da je donacija povećana sa 2.400 evra na 3.000 evra. Biće podržane usluge i zanati koje uzimaju u obzir zaštitu životne sredine, povećanje energetske efikasnosti, i zaštitu prirodnih resursa. Prednost prilikom konkurisanja imaju mladi, nezaposleni, žene i svi oni koji pripadaju nekoj od kategorija teže zaposlivih lica” – kaže šefica kancelarije Helpa u Nišu. Prema njenim rečima svako ko dobije donaciju u obavezi je da registruje delatnost, kao i da obezbedi 20% sopstvenog učešća kao i prođe neophdne obuke.

Detalje o projektu zainteresovani za pokretanje biznisa mogu dobiti i na informativnim sastancima koji su zakazani već od petka, 28. aprila,  od 11 sati u prostorijama MZ Temska, istog dana u 13 sati u velikoj sali GU Pirot. 4. maja od 12 sati u Domu kulture u Krupciu a od 13 sati u Domu kulture u Poljskoj Ržani. 8. maja sastanak je planiran u IT Trening Centru Pirot sa početkom od 12 sati a 11. maja u velikoj sali GU Pirot od 12 sati.

Foto: Ilija Lika Pejčić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker