Lokalna samouprava

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić o akcidentu sa amonijakom!

Večeras je inače, podignuta i treća od četiri cisterne, očekuje se da će sutra podići i poslednja čime će se stvoriti uslovi za ukidanje vanrednog stanja

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, u razgovoru za Pirotske vesti, govorio je o brojnim detaljima akcidenta sa amonijakom kod Pirota, o tome kako se reagovalo i na koji način treba izvući pouke iz celog ovog događaja. Večeras je inače, podignuta i treća od četiri cisterne, očekuje se da će sutra podići i poslednja čime će se stvoriti uslovi za ukidanje vanrednog stanja.

-Mislim da smo se od samog početka dobro snašli, blagovremeno smo informisali javnost, preduzeli dobre mere što se tiče rada škola, vrtića, industrije, a da onda nadležni iz Sektora za vanredne situacije, Železnica Srbije, Cargo Srbije, rešavaju problem. Nažalost, stanje infrastrukture Železnica Srbije nije dobro, to je evidentno, veliki broj kompozicija prolazi kroz grad, mi o tome nemamo obaveštenje. Nadamo se da se slične situacije neće događati, ali ne verujem da, ako se pruga ne rekonstruiše što je moguće brže, da će ona omogućiti bezbedan saobraćaj. Posledice se dosta dugo otklanjaju, i što se tiče popravke pruge i podizanja cisterni, vanrednu situaciju nismo ukinuli jer cisterne još nisu sklonjene. Ovo je svima nama za nauk, pre svega Železnicama Srbije i onima koji upravljaju prugama, da kompozicije prolaze kroz gradske sredine, da pruga mora da bude bezbedna, da kontrola kompozicija sa opasnim materijama na ulasku u zemlju mora da bude mnogo stroža u svakom pogledu. Bilo je iskliznuća, ali se nije desilo da neka cisterna popusti, da tako kažem, i da iz nje cure opasne materije, jer one su prilično bezbedno pravljene. Meni se čini da ova cisterna iz koje je curio amonijak, da ona nije bila na nivou bezbednosti ostalih cisterni. Nažalost, desilo se šta se desilo, posledice postoje, nadam se da su minimalni, ne umanjujući nikako nesreću i dva smrtna ishoda, ali posledice su mogle da budu daleko veće-kazao je Vasić uz konstataciju da se brzo reagovalo.

Ove godine rekonstrukcija sirena za uzbunjivanje

Vasić je dodao i da će ove godine biti izrađena akustična studija Grada i biti rekonstruisane sve sirene.

-U tim trenucima mi smo nastojali da ljudima dostavimo pravu informaciju bez stvaranja panike, jer stvaranje panike je poslednje što vam treba u takvim situacijama. Mi ćemo ove godine izraditi akustičnu studiju Grada, rekonstruisati sve sirene i da kroz vežbe, upoznamo stanovništvo sa tim šta koji zvuk znači-navodi Vasić.

novinar Ljubiša Stojanović

videograf/montaža Stefan Ćirić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker