Gradska hronika

Grad stipendira specijalizante

Grad Pirot, stipendiraće  specijalizacije petoro mladih lekara, koji će se usavršavati za  deficitarne oblasti, kao što su pedijatrija, radiologija i interna medicina. Ugovore budućim specijalizantima, danas je uručio gradonačelnik mr Vladan Vasić.

naslovna-lekari

Vasić je tom prilikom istakao da je jedan od glavnih zadataka lokalne vlasti briga o zdravlju stanovništva. Grad Pirot je, kako je gradonačelnik naglasio, do sada u više navrata pokazao da je preuzeo odgovornost u tom smislu, o čemu govore i činjenice da brine o radu Apotekarske ustanove, da je preuzeo osnivačka prava u Domu zdravlja i da je na razne načine pomagao pirotsko zdravstvo. Ovo je jedan od modela, da mladi lekari završe soecijalističke studije, a paradoks u celoj Srbiji, pa i u Pirotu jesrtte da na birou ima nezaposlenih mladih lekara, a zdravstvu nedostaju  specijalisti raznih oblasti.

lekari

Pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović je konstatovao, da ovim specijalizacijama grad nastavlja dobru praksu sa nezaposlenim lekarima. Među specijalizantima su dvoje budućih  pedijatara, isto toliko radiologa i jedan  internista. Reč je o studentima koji su tokom školovanja ostvarili prosek preko 9.

lekari1

Dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja, kaže da su svi dosadašnji projekti lokalne vlasti oko angažovanja lekara i njihovog usavršavanja imali za posledicu bolju kadrovsku situaciju medju lekarima. Lokalna samouprava u Pirotu je shvatila situaciju u zdravstvu i pronašla model da je promeni, odnosno unapredi-smatra Dr Ilić.

lekari3

Nebojša Jovanović iz menađžmenta Opšte bolnice, kaže da je grad, do sada u više navrata pomagao rad bolnice i ostalih zdravstvenih ustanova, kupovinom razne opreme, aparata,ali i stipendijama m ladih lekara.

lekari4

Na konkursu  koji je grad raspisao za specijalizacije, javilo se 20 nezaposlenih lekara, a stipendije je dobilo njih petoro. Rangiranje je obavljeno na osnovu kriterijuma kao što su prosečna ocena na studijama, ocena iz predmeta koji se specijalizira, dužina studiranja i slično.

lekari2

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Ako vec pisete o tome napisite i kako su dodeljivane specijalizacije!!! Nacin bodovanja i bodovno stanje kandidata naravno nije bilo istaknuto, deca sa jacim prosekom su bila ostecena zbog dece ciji su roditelji lekari, jedan od izabranih kandidata je vec na specijalizaciji, samim tim nije imao pravo da konkurise, dalje, izmisljeno je naknadno pravilo da se Bg univerzitet vise boduje od bilo kog drugog, sto nije bilo po konkursu. Pouka o pravnom leku nije ni postojala, zna se zbog cega. Dragi moji Pirocanci, zbog ovakvih stvari kvalitetni lekari odlaze u Nemacku masovno, nece imati ko da vas leci, jer ostaje kadar koji od svih vrednosti ima samo dobru poledjinu i nista vise. MOLIM REDAKCIJU PITOTSKIV VESTI DA OBJAVI KOMENTAR.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker