Lokalna samouprava

Grad Pirot uvođenjem kotlova na biomasu u četiri škole smanjio troškove energije za četvrtinu

Primer Grada Pirota, koji je kroz privatno-javno partnerstvo realizovao program zamene kotlova(prvi i jedini primer JPP u Srbiji) na lož ulje kotlovima na biomasu u četiri škole, dragocen je kao iskustvo za ostale opštine u Srbiji –zaključeno je na skupu “Kako uspešno i efikasno realizovati prelazak na korišćenje toplotne energije iz biomase u javnim objektima?”, koji je u petk (11. maja 2018. godine) u Beogradu u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje organizovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Skupu je prisustvovala delegacija Grada Pirota koju su činili pomoćnik gradonačelnika zadužen za poljoprivredu Goran Popović, Irena Kostić, zamenik načelnika Gradske uprave i energetski menadžer grada Bojan Ivković. Delegacija Pirota imala je veoma zapaženo izlaganje na temu uštede u energiji koja je ostvarena u Pirotu, što je jedinstven primer u zemlji.

– Nakon prvog dela grejne sezone, tokom koje su se četiri škole u Pirotu grejale na biomasu, procenjene su uštede od 20 do 25% u isporuci i troškovima energije. Do kraja finansijske godine, kada ćemo moći da finalizujemo rezultate, očekujemo da će ušteda ostati u okviru tih procenata – rekao je na skupu kome su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava iz cele Srbije, Bojan Ivković, eneregetski menadžer Grada Pirota, a navedeno je u saopštenju organizatora.

– Cilj skupa je da se realizacija projekata prelaska na biomasu za grejanje javnih objekata prikaže korak po korak, da bi druge opštine brže, jednostavnije i efikasnije sprovele svoje planove. Predstavnici lokalne samouprave sada mogu da vide rezultate i koriste iskustvo Pirota i Priboja, koji su pioniri u realizaciji ovakvih projekata i pravi primeri dobre prakse – rekla je tim povodom Milica Vukadinović, stručni savetnik GIZ-ovog programa Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji.

izvor: portal Ekapija

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker