Lokalna samouprava

Grad Pirot subvencionirao kupovinu 600 priplodnih junica

Za protekle četiri godine lokalna samouprava Pirota subvencionisala je kupovinu 600 priplodnih junica. Interesovanje farmera za ovu meru je ogromno, jer im se za svako grlo refundira skoro polovina uloženog novca. Zbog toga će i budžetska izdvajanja za poljoprivredu u 2017. godini biti značajno povećana.


U selu Barje Čiflik kod Pirota, Miljan Milošević trenutno uzgaja pet goveda. Nada se da će ih uskoro biti i više, jer mesta ima za tridesetak grla, a i želi da iskoristi povoljne subvencije koje daje lokalna samouprava.

Za kupovinu pet junica i pojedinih mašina Miljan je uložio skoro dva miliona dinara, a vraćeno mu je 600.000.

– To mi je bio i jedan od motiva koji mi je pomogao da pokrenem ovaj posao, jer definitivno, što se tiče poljoprivrede, ulaganja su velika, tako da verovatno ne bih mogao to sam da izdržim – kaže Miljan Milošević.

A farmer Vladica Mančić zahvaljujući subvencijama kupio je i prošle i ove godine po pet junica. Za svaku je dobio po 100.000 dinara.

– Kupovinom kvalitetnih priplodnih junica mi smo poboljšali kvalitet životinja u našim štalama, poboljšali smo mlečnost, jer mi ne bismo bili u stanju da kupimo junicu vrednu 2.000 EUR – kaže Vladica Mančić.

Za subvencije za kupovinu priplodnih grla vlada ogromno interesovanje poljoprivrednika, kažu u lokalnoj samoupravi. Za svaku kupljenu junicu može da se vrati skoro polovina uloženog novca.

– I smatramo da je to jedna od mera koja utiče na kvalitet govedarske proizvodnje. Što se tiče kvantiteta, broj grla goveda opada, ali daleko smanjenim intenzitetom nego što je to kod broja grla ovaca – kaže Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika.

Iako interesovanje za kupovinu priplodnih grla premašuje ovogodišnji budžet za poljoprivredu, u gradskoj upravi ističu da će svi dobiti subvencije. Zato će i izdvajanja za poljoprivredu u narednoj godini biti povećana za petinu.

Izvor: Javni servis RTS/Ekapija

Foto ilustracija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker