Grad Pirot briše iz novog prostornog plana sve lokacije za MHE na teritoriji Parka prirode Stara planina

Grad Pirot će u novom prostornom planu, čija izrada počinje ubrzo, obrisati sve lokacije za MHE na teritoriji Parka prirode Stara planina, kazao je danas na konferenciji za medije Slaviša Svilarov, direktor Javnog preduzeća za planiranje i izgradnju grada Pirota. 

Direktor Svilarov je kazao da je aktuelni Prostorni plan Grada Pirota donet 2011. godine.

-Od tada je bilo više primedbi i zahteva za izmenama i dopunama. Zakon o planiranju i izgradnji je više puta u tom periodu menjan i sve je to uslovilo da mi kao preduzeće koje se bavi prostornim planiranjem predložimo Gradskoj upravo da ne radimo izmenu postojećeg plana, već da radimo novi Prostorni plan Grada Pirota. Taj naš stav i zahtev je prihvaćen, mi smo u plan za ovu godinu ubacili izradu novog Prostornog plana a Skupština Grada Pirota je još na aprilskoj sednici donela odluku o tome. Praktično od ponedeljka smo krenuli sa izradom novog prostornog plana. Mislim da smo i stručno i kadrovski i tehnički osposobljeni za ovaj obiman posao i mislim da neće biti problema. Na čelu tima je licencirani prostorni planet Slaviša Tošić i ne očekujem probleme-kazao je Svilarov.

Stav Gradske uprave: Brišu se lokacije za MHE na teritoriji Parka prirode Stara planina

-Svedoci smo da je pitanje MHE veoma aktuelno pitanje. Stav nas kao obrađivača Plana i Gradske uprave kao osnivača je da ubuduće iz Prostornog plana izbacimo sve lokacije za MHE na teritoriji Parka prirode Stara planina. Očekujemo da takođe i nadležne institucije i ministarstva donesu odgovarajuće odluke s obzirom da za to već postoje najave-je direktor Svilarov.

Slaviša Svilarov(desno) i šef tima za izradu Prostornog plana Slaviša Tošić

Dinamika

-Do kraja ove godine izradićemo materijal za rani javni uvid, do polovine naredne godine završićemo sa izradom nacrta a da u durgoj polovini naredne godine tražimo i dobijemo saglasnost Ministarstva građevine i da se do kraja sledeće godine Plan usvoji na Skupštini Grada-kazao je Svilarov.

Moguće brisanje lokacija za MHE i van Parka prirode Stara planina

Nakon ranog javnog uvida i javnih rasprava koje će biti organizovane tokom izrade novog Prostornog plana, postoji mogućnost da dođe do brisanja i lokacija za MHE van teritorije Parka prirode Stara planina

 

 

 

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar