Korona virusLokalna samouprava

Grad Pirot: 22 mere prevencije protiv epidemije COVID19

Gradski štab za vanredne situacije, na osnovu preporuka Zavoda za javno zdravlje Pirot, doneo je danas na elektronskoj sednici set od 22 preventivnih mera koje za cilj imaju suzbijanje epidemije COVID19 virusa. 

Opstina Gradska uprava Pirot 3

1. Svako je obavezan da koristi masku u zatvorenom prostoru i da to čini na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od 2 metra.

2. Okupljanje u zatvorenom prostoru se ograničava na maksimalno 100 osoba uz minimalno 4 kvadratna metra površine po osobi uz poštovanje distance od najmanje 2 metra i obavezu korišćenja zaštitne maske.

3. U javnom prevozu obavezno je korišćenje zaštitne maske. Zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljenu zaštitnu masku. Prevoznik je dužan da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

4. Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezinfikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu.

5. Na svim pijacama je obavezna upotreba zaštitne maske. Ovo se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace.

6. U ugostiteljskom objektu u zatvorenom prostoru, broj gostiju se ograničava na minimalno 4 kvadratna metra korisne površine po gostu. Osoblje sve vreme mora da koristi zaštitnu masku. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Ovo znači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl., gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku. Na ulazu u objekat i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.

7. U ugostiteljskom objektu u delu otvorenog prostora (letnjim baštama) broj gostiju se ograničava na minimalno 2 kvadratna metra površine bašte po gostu.
Ukoliko postoji mogućnost da se bašta otvorenog tipa proširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje iste na javnu površinu bez povećanja kapaciteta (broj stolova i stolica), ukoliko se na ovaj način smanjuje epidemiološki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan prolaz pešaka i ne ugrožava bezbednost kretanja.
Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl., gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku.
Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati.
Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.
Pribor i posuđe se moraju prati isključivo mašinski.

8. Noćni klubovi u zatvorenom prostoru u kojima gosti stoje, kreću se ili igraju uz muziku, u periodu primene ovih mera mogu da rade samo u statičnom režimu (stolovi sa mestima za sedenje) na način regulisan pod tačkom 7.

9. Noćni klubovi na otvorenom, u periodu primene ovih mera mogu da rade samo u statičnom režimu bašte otvorenog tipa, na način regulisan pod tačkom 8.

10. U prodajnim objektima broj potrošača se ograničava na najmanje 6 kvadratnih metara korisne površine po potrošaču.

11. Broj korisnika zatvorenog bazena se ograničava na 4 kvadratna metra vodene površine uz obavezno držanje distance od 2 metra.

12. Preporučuje se odlaganje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika, ili njihovo održavanje sa minimalno protokolarno potrebnim brojem ljudi.

13. Okupljanje na otvorenom prostoru se ograničava na maksimalno 300 osoba, uz poštovanje minimalne distance od 2 metra.

14. U parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima obaveza je držanja fizičke distance od 2 metra, osim ukoliko borave sa licima iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva. Apelujemo na omladinu da se prilikom druženja na otvorenom uzdrže od druženja u većim grupama. (Ovo se posebno odnosi na okupljanje na keju Nišave, u parkovima i sl.) U svakom slučaju, učesnici su obavezni da drže minimalnu međusobnu distancu od 2 metra.

15. U obrazovnim ustanovama (predškolskim, školskim i visokoobrazovnim) odložiti sve skupove i svečanosti, a prijemne i druge ispite, kao i upisne postupke organizovati uz primenu svih mera zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

16. Podsećamo da su vrtići i predškolske ustanove dužne da primenjuju sve mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija). Roditeljima se preporučuje da, ukoliko imaju uslova za čuvanje dece u domaćinstvu, da ih privremeno ne dovode u predškolsku ustanovu.

17. Rad kozmetičkih i frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana organizovati u skladu sa merama zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

18.U verskim objektima i prilikom verskih obreda primenjivati mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

19. U stambenim zgradama primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu.

20. Da JKP „Komunalac“ Pirot, da učestalije vrši pranje ulica i javnih površina primenjujući adekvatno dezinfekciono sredstvo.

21. Obezbediti pravovremeno informisanje građana na efikasan i verodostojan način sa akcentom na edukaciji.

22. O sprovođenju mera staraće se inspekcijski i drugi zakonom zaduženi organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica, kao i zatvaranje objekta na period od sedam dana ukolio se radi o ugostiteljskom, prodajnom ili drugom napreed navedenom objektu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker