Gradska hronika

Goran Petrović: Obezbedili smo sve neophodne uslove za rad u covid sistemu, ni jedan pacijent nije poslat na stranu

Prema podacima od jutros u sedam časova u Opštoj bolnici Pirot, koja je od nedavno u sistemu covid bolnica, nalazi se 45 pacijenata u crvenoj zoni. U trijažnoj jedinici juče je bilo 75 pregleda. Od hospitalizovanih pacijenata 29 je iz Pirota, 9 iz Dimitrovgrada, 4 iz Babušnice i 3 iz Bele Palanke. Od ovog broja 27 je na kiseoniku. Pozitvno na covid je 30 pacijenata, 10 je negativno i za 5 se čekaju nalazi. Covid bolnica raspolaže sa 150 krevata, plus 50 kao rezerva, 8 respiratora i jednim digitalnim rentgenom. U poslednjih sedam dana ni jedan pacijent nije poslat za Niš.  

Prema nalogu Ministarstva zdravlja Opšta bolnica Pirot je ušla u covid sistem sa ciljem rasterećenja zdravstvenog sistema, pre svega tercijalne zdravstvene ustanove Klinićki centar Niš, koji trpi veliki pritisak jer pokriva teritoriju sa preko dva i po miliona stanovnika. Prelaskom u covid sistem pirotska Bolnica preduzela je sve neophodne mere u skladu sa stručno metodološkim uputstvima. Otpušten je veliki broj pacijenata kojima je to zdravstveno stanje dozvoljavalo. Time su oslobođeni kapaciteti i na raspolaganju je 81 soba sa uglavnom po tri kreveta. Ministarstvu zdravlja je prijavljeno 150 kreveta, plus 50 rezervnih u slučaju potrebe, kaže direktor Bolnice, Goran Petrović.

“Jedan od ciljeva je da se pacijenti iz Pirotskog okruga, koji su ranije upućivani u ustanovu višeg ranga, odnosno Klinički centar Niš, sada zbrinjavaju u Pirotu što smatram da je mnogo bolje i iz psihološkog razloga, a i bolja je komunikacija pacijenta i porodice. Od 25. novembra do danas nismo uputili ni jednog pacijenta na stranu. Postupamo po stručno metodoličkim uputstvima gde je razrešena svaka dilema i pacijenti ne treba da brinu. Takodje, svi radnici su upoznati sa pravilnim korišćenjem lične zaštitne opreme. Odredili smo crvenu i zelenu zonu, puteve za pacijente iz Okruga i puteve za slučaj prijema pacijenata sa strane, u svakoj organizacionoj jedinici postoji odeljenje za izolaciju. Zelena zona je ostala za pružanje zdravstvene zaštite ne covid pacijentima. Neće biti ni smanjena niti ukinuta zdravstvena zaštita. Građani kojima je potrebna pomoć lekara, preko izabranih lekara prioritetnim uputima dolaze u poliklinički deo i u radno vreme ambulante svakog dana će specijalisti pružiti neophodnu pomoć. Ako je potrebna hospitalicaja imamo drugi sprat gde je zajednički hiruško internistički sektor sa optimalnim brojem lekara za pružanje usluga u zelenoj zoni. Tako smo oslobodili ostali kadar za rad u crvenoj zoni gde se radi 24 sata dnevno. Imamo timove lekara i sestara za svaku jedinicu. Imamo dovoljno zaštitne opreme, imali smo i imaćemo. Na dnevnom nivou vodi se evidencija o potrošnji i zalihama. Na osnovu toga i proračunate potrošnje na nedeljnom nivou dobijamo ličnu zaštitnu opremu. Što se tiče medicinske opreme sada imamo 8 respiratora, šest stabilnih i dva portabilna, podneli smo zahtev za još respiratora, monitora, infuzionim pumpama, beskontaktnim toplomerima, pulsnim oksimetrima. Dobili smo i jedan digitalni rentgen i čeka se njegova montaža, jer servisne ekipe rade prema prioritetu”- izjavio je za Pirotske vesti direktor Opšte bolnice u Pirotu, dr Goran Petrović.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker