Kultura

Gogoljeva “ženidba”, 407. premijera pirotskog Narodnog pozorišta

U režiji Andreja Cvetanovskog, sinoć je premijerno izvedena Gogoljeva “Ženidba”. Ansambal Narodnog pozorišta Pirot još jednom se uspešno predstavio svojoj publici  koja je ovacijama pozdravila novu predstavu koju je pratio i selektor festival Joakim Vujić.

Gogoljeva “Ženidba”je na pozorišnom repertoaru bila pre  43 godine. Sadašnja “Ženidba” prilagođena je savremenom vremenu pa je i to možda jedan od razloga što je odlično prihvaćena kod publike. “ Naš “čudni” repertor traje već dugi niz godina, mislim da publici uvek dajemo nešto novo. Evo nakon dosta godina, jedan klasik. 43 godine se čekalo da se opet postavi, ovaj put u nekom drugom ključu koji je prijemčiv današnjem vremenu. Mislim da je reditelj našao pravi ključ i pravu meru da se ovo ne pretvori u nešto što je bulevarsko i nešto što je jeftino. Ovo je čista mera  kako današnjoj publici približiti Gogolja” – rekao je glumac, Aleksandar Radulović.

Glumci ne kriju zadovoljstvo zbog reakcije publike koja je, kako kažu, bila fantastična i na pretpremijeri i na premijeri. “ Mi tek očekujemo fantastične reakcije jer je drugačije kad predstava izađe pred običan narod onda se dobije pravi fidbek. Nadam se da će predstava dugo živeti i svakako će biti naš kandidat za razne festivale”- kaže Radulović.

Reditelj  Andrej Cvetanovski drugi put sarađuje sa pirotskim pozorištem. Režirao je  Hasanaginicu koja se  igra već pet godina. Saradnja je i ovog puta  bila odlična. “Posle Hasanaginice uradili smo predstavu  koja će dugo da se igra na sceni pirotskog pozorišta. Za mene je ovo bila divna saradnja, kao i prethodni put, ovo je po broju mali ansambl ali je pokazao da može da radi  velike stvari. Mislim da to što je komad doveden u neku sponu sa današnjicom razlog za dobar fidbek, klasični tekst povezuje se  sa današnjicom.” – kaže reditelj, Andrej Cvetanovski.

Predstavu je pratio i selektor festivala Joakim Vujić, očekivalo se da će “Ženidbu” gledati i selektor  Vršačke  pozorišne jeseni koji je svoj dolazak odložio za april. “Mi smo zadovoljni, mislim da smo odradili lep posao pa šta treba da bude neka bude” – poručio je glumac, Saša Radulović.

Pirotsko Narodno pozorište  ove godine obeležava jubilej,  80 godina pozorišta  i 135 godina pozorišnog života. Povodom jubileja su do sada pored redovnog repertoara  odigrane  dve gostujuće predstave. U planu je  gostovanje u Zaječaru  kao i gostovanje zaječarskog pozorišta u Pirotu. U aprilu će povodom jubileja biti održana izložba kostima Milice Grbić Komazec u Galeriji “Čedomir Krstić” koja počinje 12. aprila.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker