KulturaMeđunarodni festival folklora

Folklorci iz celog sveta oduševljeni prijemom u Pirotu

Više od 180 folkloraca, učesnika 13. Međunarodnog festivala folklora  u Pirotu prezadovoljni su prijemom u Pirotu od strane grada domaćina i organizatora iz Doma kulture u Pirotu, rekli su danas na prijemu kod gradonačelnika Pirota predstavnici folkloraca iz Perua, Čilea, Poljske, Moldavije i Bugarske.

Po rečima direktora Doma kulture Miška Ćirića, svake godine više od 10.000 Piroćanaca i gostiju koji se zadese u Pirotu, uživa u plesu i igri folkloraca iz celog sveta.

-Želim da se zahvalim Gradskoj upravi u Pirotu jer bez razumevanja i podrške koju imamo od strane Gradske uprave, teško da bi mogli da uspemo da ovaj festival bude festival sa dugogodišnjom tradicijom i da zadržimo ovako visok nivo kvaliteta programa-kazao je direktor Ćirić. On se posebno zahvalio folklorcima iz celog sveta koji su došli u Pirot da predstave svoju tradiciju i kulturu.

Gradonačelnik Vasić u svom obraćanju predstavnicima folkloraca kazao je da je Međunarodni festival folklora odlična prilika da se Piroćanci upoznaju sa tradicijama i kulturama naroda iz celog sveta, ali i da se prezentuje kultura i tradicija našeg grada i Srbije.

-Za ovih 12 godina kroz Pirot je prošlo 50 ili 60 zemalja i nadam se da su svi koji su bili zadovoljni našim gostoprimstvom i da ćete poput njih i vi pričati o Pirotu. Kada me je pre 12 godina Borko Stojanović ubeđivao da radimo folklorni festival ni ja nisam verovao da će to biti ovako uspešno. Na svu sreću, festival je postao tradicionalan, ljudi u Pirotu ga čekaju, a vama hvala što ste došli u Pirot i izabrali Pirot za vašu destinaciju ovog leta-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

 

Predstavnici folkloraca Čilea, Perua, Bugarske, Poljske i Grčke istakli su da su oduševljeni prijemom u Pirotu, da posebno veliku pomoć imaju od svojih vodiča koje je Dom kulture angažovao kako bi im pomogli da upoznaju Pirot i okolinu.

-Zahvaljujemo se na srdačnom prijemu, odličnoj organizaciji i prilici da zahvaljujući vašem festivalu upoznamo nove ljude i kulture zemalja iz različitih delova sveta. Posebno se zahvaljujemo gradonačelniku i Domu kulture i našim vodičima koji se maksimalno trude da nam boravak u Pirotu bude što upečatljiviji-kažu predstavnici folkloraca.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker