Kultura

FIST – Glumački i plesni spektakl bugarskih studenata umetnika

U okviru Festivala internacionalnog studentskog teatra (FIST) studenti sa Nacionalne akademije za pozorišne i filmske umetnostu u Sofiji, iz susedne Bugarske, priredili su fantastično veče na otvorenoj sceni u Pirotu, ispred Doma kulture, izvodeći predstavu Predah. Tema predstave je umetnost i dilema mladih ljudi da se opredele između umetnosti i ljubavi.

Kako je izjavila Emilija Radičeva, studentkinja Nacionalne akademija za pozorišne i filmske umetnosti u Sofiji, umetnost nije laka, nije za svakoga, morate joj se potpuno posvetiti i uvek postoji neka vrsta borbe. Teško je uskladiti ljubav i umetnost. Glavni junak je skulptor koji pokušava da napravi svoje vrhunsko umetničko delo. Nedostaje mu muza, nešto što će mu pomoći da stvara, u umetničkoj je krizi. Upoznaje ljubav koja ga motiviše da stvara, ali ga i odvlači od toga. Potom, upoznaje i muzu koja je nešto iracionalno. Mora da bira, da li da se prepustiti inspiraciji i nastavii da stvara, ili će izabrati ljubav i jednostavniji život.

Aleksandra Kirčeva kaže da je njihov fakultet veoma specifičan i redak. Studiraju i ples i glumu, a to je usko povezano i u performansima koje izvode. Veoma je interesantno i inovativno. Ovo je njihovo prvo festivalsko iskustvo i iskustvo na turneji, s obzirom da prvi put igraju u inostranstvu. Rekla je da joj je veoma drago, kao i njenim kolegama, što je u Pirotu.

Foto: Ilija Pejčić Lika

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker