Kultura

Festival ženskog stvaralaštva u Pirotu

Udruženje „Žene juga“ iz Pirota organizovalo je juče na centralnom gradskom trgu Festival ženskog stvaralaštva na kome je svoje proizvode prezentovalo više od 40 žena iz Pirota, Niša i drugih krajeva Srbije.

 

rukotvorine zene_2

Reč je o programu koji se realizuje u okviru Pirotskog kulturno-sportskog leta, a po rečima Biljane Marinkov, članice ovog Udruženja, Festival je izazvao ogromno interesovanje Piroćanaca.

rukotvorine zene_4

– S obzirom da se Festival održava paralelno sa Međunarodnim festivalom folklora, cilj nam je da pomognemo ženama koje se bave izradom ručnih radova, ćilima, meda, domaće kuhinje i drugih vidova stvaralaštva da od svog rada nešto i zarade-kaže Marinkova za Pirotske vesti.

rukotvorine zene_1
Na Festivalu su svoj štand imale i članice Udruženja “Klok” iz Krupca koje je formirano sa ciljem očuvanja tradicionalnih jela.
-Ideja o nastanku udruženja “Klok” nastala je prilikom organizacije “Jagnjijade” u Krupcu. Zvanično, udruženje je formirano 24. jula 2015. i ima 12 članica. Naziv je dobilo po izvorištu Klok sa koga se Krupac snabdeva vodom. Učestvovale smo na Jagnjijadi, Festivalu staroplaninskih jela u Temskoj i Sajmu ženskog stvaralaštva. Cilj udruženja je očuvanje tradicije u pripremi starih jela-kaže Brankica Kostić, iz ovog Udruženja.

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker