Kultura

FENOMENALNI uspeh pirotskih filmadžija! Tri nagrade za dokumentarno-igrani film ,,Put, istina i život“ na međunarodnom festivalu ,,Zlatna buklija“

Sinoć su u Velikoj Plani svečano dodeljene nagrade na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ,,Zlatna Buklija“. Dokumentarno-igrani film ,,Put,istina i život“, pirotske produkcije ,,Astra“, ovenčan je sa tri nagrade.

Proslavljeni pirotski glumac i glavni akter filma, Aleksandar Živković–Aca Lisa, primio je nagradu za film u ime cele glumačko-produkcione ekipe, koju su na dodeli predstavljali i dečak Janko Živković, akter filma, Milan Petrović i Miloje Nešić, izvršni producent.

Za festival je prijavljeno 310 dokumentarnih filmova iz 11 zemalja. Žiri kome je predsedavao Nikola Lorencin, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, selektovao je 45 filmova, koji su bili u konkurenciji za nagrade festivala.
Film ,,Put istina i život“ o mladom bračnom paru Piroćanaca, koji su se venčali početkom 1941. godine, odmah nakon završene gimnazije i zatim dopali u koncentrаcioni logor nacističke Nemačke, gde su čudom preživeli, jedini je film na festivalu koji je dobio tri nagrade, reditelju Emiliji Lilić za film, Milanu Petroviću za direktora fotografije i Miloju Nešiću za izvršnog producenta.
Ovo je treći film koji je produkcioni tim ,,Astre“ uradio na temu Holokausta. Prvi film ,,Priča o višnji“ dobitnik brojnih nagrada i priznanja na međunarodnim festivalima, imao je premijere u Beogradu i Londonu i prikazan je na programu RTS-a na Svetski dan sećanja na žrtve Holokausta. Drugi film ,,Pravednici bez medalje“, koji po kvalitetu ne zaostaje za prvim i trećim filmom iz trilogije o Holokaustu, još uvek nije krenuo na festivalska učešća.
Produkcioni tim posebno ističe mišljenje žirija u kome se naglašava da ostvarenje predstavlja veoma interesantan dodir dodir klasične naracije i konceptualnog rediteljskog pristupa. Na gledaoce filma naročit utisak je ostavila briljantna gluma Aleksandra Živkovića-Ace Lise i sjajna kamera Milana Petrovića, za koju je dobio specijalnu nagradu žirija.
Film ,,Put, istina i život“ sufinansiran je sredstvima Ministarsva informisanja i kulture Republike Srbije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker