Kultura

Evropska nagrada za nasleđe biće promovisana u Pirotu

Studija zaštite sela Gostuša u opštini Pirot, dobitnik Grand-pri nagrade i priznanja Evropske unije i Evropa Nostre za kulturno nasleđe za 2016. godinu, najvišeg evropskog priznanja u ovoj oblasti, proslaviće nagradu u periodu od 28-31. avgusta, organizovanjem različitih događaja. Programom su predvićeni vođeni obilasci kroz selo Gostuša i grad Pirot, predavanja i radionice, kao i lokalna ceremonija promocije nagrade. Preko stotinu stručnjaka koji se bave nasleđem i kulturom, volontera i pristalica, kao i više predstavnika regionalnih, nacionalnih i Evropskih institucija, okupiće će se da proslave ovo izvanredno dostignuće Srbije.

wp-1471766985908.jpg
Obilazak Gostuše i okruženja biće organizovano 28. avgusta. Serija predavanja i radionice o ključnim pitanjima koja se tiču nagrađene Studije zaštite će se desiti u periodu od 29 do 30. avgusta u selu Dojkinci, uz učešće stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Zavoda za zaštitu prirode, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Turističke organizacije Pirota, nevladinih organizacija i Univerziteta u Nišu, kao i predstavnika lokalne samouprave i mesne zajednice.
Lokalna ceremonija za Studiju zaštite sela Gostuša održaće se u Domu kulture u Pirotu 31. avgusta u 12 časova, predstavnik delegacije EU u Srbiji, Sneška Quaedvlieg-Mihailović, generalni sekretar Evrope Nostre, vodeće evropske organizacije za kulturno nasleđe, Elena Vasić Petrović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš i autor nagrađenog istraživačkog projakta, i Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, obratiće se publici.
Pre prezentacija Gran-pri nagrade, Elena Vasić Petrović i Ivana Cvetković, saradnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, govoriće o nagrađenom projektu, kao i o rezultatima sa radionice održane prethodnih dana. Višnja Kisić, generalni sekretar Evropa Nostre Srbija, predstaviće ključne nalaze evropskog istraživanja i polisi izveštaja „Kulturno nasleđe je značajno za Evropu“. Ovaj obiman izveštaj nedavno izrađen od strane Evropa Nostre, zajedno sa još pet partnera, pruža ubedljive dokaze o vrednosti nasleđa i njegovog pozitivnog uticaja na održivi razvoj, i evropsku ekonomiju, kulturu, društvo i životnu sredinu. Program će se završiti otvaranjem izložbe „Selo Gostuša“ i obilaskom grada Pirota.

gostusa
Studija zaštite sela Gostuša je proglašena Gran-pri laureatom i dobitnikom nagrade u vrednosti od €10,000 na Evropskoj ceremoniji dodele nagrade za nasleđe „ European Heritage Awards“ održanoj 24. maja 2016. godine u pozorištu Zarzuela (Zarzuela) u Madridu, u Španiji. Na ovom velikom događaju zajednički domaćini bili su maestro Plasido Domingo (Plácido Domingo), predsednik Evropa Nostre i Tibor Navračić (Tibor Navracsics), Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport.
„Studija zaštite ugroženog narodnog graditeljstva u ovom malom, ali jedinstvenom selu, predstavlja dokaz da posao može da se obavi uz primenu visokih standarda zaštite, zahvaljujući čvrstoj posvećenosti i odlučnosti uprkos ograničenim sredstvima. Istraživanje u svrhu konzervacije je bilo izrazito temeljno i sprovedeno sa jasnim akcionim planom i vizijom“, napisao je član žirija o ovom istraživačkom projektu koji je finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Istraživači su sproveli arhitektonska istraživanja na svakom objektu i napravili sveobuhvatnu dokumentaciju u vezi sa arhitektonskim i građevinskim tehnikama. Posebna vrednost studije je ubedljiv obrazovni element kroz aktivno angažovanje studenata koji se bave nasleđem. Uz to, koordinatori projekta su bili posvećeni pojašnjavanju značaja restauratorskih radova lokalnoj zajednici i imali nameru da uključe meštane u dalju edukaciju u svim aspektima projekta. Samim tim, završetak studije i realizacija restauratorskih radova doprineli su podizanju entuzijazma i poboljšanju kvaliteta seoskog života. Projekat ima izuzetan međunarodni značaj i već se pokazao kao primer dobre prakse koje su istraživači predstavili na međunarodnim konferencijama. Zahvaljujući njihovoj istrajnosti selo Gostuša i njegovo prirodno okruženje postaju prepoznatljivi.

„Namera tima da nekadašnje javne zgrade privede novoj nameni kulturnih centara, koji će potencijalno pospešiti razvoj turizma u ovoj oblasti i doprineti revitalizaciji sela, predstavlja izuzetan aspekat ovog projekta“, istakao je žiri. Žiri je istakao „metodologija i pristup podizanju svesti o značaju ovog sela je izuzetno dobro urađen“. Iako je aspekat zaštite narodnog graditeljstva očigledan, studija je nadmašila ovu materijalnu stranu i ima ulogu podizanja kulturnog identiteta područja obezbeđujući nove mogućnosti za društveni i ekonomski razvoj posebno u ovom regionu. Projekat treba posmatrati kao izvrstan primer uticaja dobrog istraživanja i konzervacije.
Ceremoniju u Pirotu organizovali su Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš i Grad Pirot, u saradnji sa Evropskom komisijom, Evropa Nostrom i Evropa Nostrom Srbija, uz podršku Doma kulture Pirot, Turističke organizacije Pirot i Fondacije arhitekta Aleksandar Radović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker