Lokalna samouprava

EU u partnerstvu sa Gradom Pirotom vraća srednjovekovnoj tvrđavi stari sjaj

Svoju dvodnevnu posetu Pirotu, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, završio je posetom srednjovekovnoj tvrđavi Momčilov grad, čiju rekonstrukciju finansira upravo EU, preko Programa prekogranične saradnje. 

-Zadovoljstvo je završiti posetu Pirotu obilaskom radova na rekonstrukciji srednjovekovne tvrđave. EU je veoma srećna što će, kroz partnerstvo sa Gradom Pirotom i Srbijom, povratiti originalnu lepotu ove tvrđave kako bi u njoj mogli da uživaju i brojni turisti. Odobrili smo grant od više od 400.000 evra bespovratne pomoći, posao je već završen preko 80 posto. Projekat uključuje ne samo rekonstrukciju tvrđave, već i brojne kulturne sadržaje za turiste, izradu virtuelnih tura, 3D prikaz kako je tvrđava nekad izgledala tako da će ova tvrđava biti veoma zanimljiva turistima-kazao je Fabrici.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je novinarima da poseta ambasadora Fabricija ima višestruki značaj.

-Građani su mogli da vide koliko je EU prisustva u svim segmentima našeg društva. Posetili smo Mlekarsku školu, koja je dobila vrednu donaciju EU, jutros posetili Pograničnu policiju koja je dobila milion evra vrednu opremu za kontrolu granice, obišli smo i Prihvatni centar kod Pirota, gde bez EU zaista ne bi mogli da budemo tako dobri domaćini sopstvenim snagama. Na kraju smo obišli i srednjovekovnu tvrđavu na Kaelu, kojoj zahvaljujući pomoći EU vraćamo stari sjaj. Nadam se da će ova tvrđava biti jedna od turističkih atrakcija našeg grada-kazao je gradonačelnik Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker