Korona virus

Epidemiološka situacija nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu

Od početka vakcinacije do 03.03.2021. do kraja dana u Pirotskom okrugu vakcinisana su ukupno 13.454 lica jednom dozom, od kojih su 6.753 primila dve doze vacine. Zadnjih desetak dana dostupne su vakcine četri proizvođača: kineska, ruska, Fajzer i Astra Zeneka.

Danas je registrovano 17 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih lica sa područja okruga (Pirot 15, Dimitrovgrad 1, Babušnica / i Bela Palanka 1). Raste procenat pozitivnosti na PCR testiranju, 24% pozitivno od ukupnog broja testiranih. Danas je poslato 19 briseva na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.
Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti, od početka epidemije na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 3.655 osoba: u Pirotu 2.188, Dimitrovgradu 383, Babušnici 420, Beloj Palanci 664. Od početka epidemije do danas registrovano je 165 umrlih lica sa područja Okruga. Od 28.11.2020. do 04.03.2021. preminulo je 136 lica u Opštoj bolnici Pirot od Covida i sa Covidom.

Sva lica potvrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 27 lica, a ukinuta za 9 (potvrđeni i kontakti). U zadnjih nedelju dana registruju se slučajevi zaraženih učenika i zapošljenih u školama, kao i učenici i zapošljeni u kućnoj izolaciji zbog pozitivnih članova porodice.
KAKO JE EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NESIGURNA SA TENDENCOM PRELASKA U NEPOVOLJNU, NEOPHODNO JE DA SVE ŠKOLE DOSLEDNO SPROVODE SVE MERE ZA SUZBIJANJE COVID INFEKCIJE

Juče je u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljen 121 pregled, od kojih su 52 prvi i 69 kontrolni. (43% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). U Opštoj bolnici Pirot leči se 16 bolesnika (10 iz Pirota, 3 iz Dimitrovgrada, 2 iz Babušnice, 1 iz Niša).
Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu, Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao NESIGURNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU.
INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI JE VISOK!!
SAMO ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH MERA I MASOVNOM VAKCINACIJOM MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Zavod za javno zdravlja Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker