Lokalna samouprava

Elektronska prijava poljoprivrednih gazdinstava kreće od 1. jula

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojima je predviđeno uvođenje dugoočekivane elektronske platforme eAgrar. Softversko rešenje omogućiće od 1. jula 2022. da se više od 400.000 gazdinstava registruje onlajn, što će, prema istraživanju NALED-a, skratiti dosadašnju proceduru čak četiri puta, dok će troškovi prijave biti smanjeni za 80%, saopštava NALED.

Na razvoju eAgrara zajedno rade Ministarstvo poljoprivrede i NALED, a cela slika biće zaokružena 1. januara 2023. kada će poljoprivrednici moći onlajn, u nekoliko klikova, da se prijave za državne subvencije. Uvođenje digitalnog registra se nalazi na listi prioriteta Uprave za agrarna plaćanja, kao organa koji vodi registar.

“Dosadašnja praksa registracije nalagala je poljoprivrednicima da dostave više od 90 podataka u 10 različitih dokumenata, od čega je 70% informacija bilo suvišno, poput dokaza o vlasništvu zemljišta ili nad životinjama, jer već postoje u bazama različitih državnih organa. Osim što je bilo neophodno da za ovaj postupak izdvoje gotovo pet sati, poljoprivrednici su svaki put morali da plate i takse za razne izvode i potvrde, što ih je godišnje ukupno koštalo oko dva miliona evra. Zato pozdravljamo odluku Vlade da se ovaj postupak skrati, a podaci iz preko 20 javnih registara uvežu i učine dostupnim i vidljivim na jednom mestu svima” – kaže, izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović.

Kako bi obezbedili da poljoprivrednici budu edukovani o načinu upotrebe nove platforme, NALED u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) sprovodi projekat putem kojeg će se vršiti obuka korisnika, direktne mentoring posete, kao i promotivne kampanje u cilju blagovremenog informisanja svih relevantnih aktera. Projekat EBRD takođe podrazumeva stručnu i tehničku podršku u izmeni neophodnog pravnog okvira, u razvoju softverskog rešenja i jačanju kapaciteta Uprave za agrarna plaćanja, kako bi se sistem bez problema implementirao u praksi.

Na isplatu subvencija dosad se čekalo i duže od šest meseci, jer su se sva dokumenta obrađivala i pregledala ručno, te su greške službenika bile česte. Zahvaljujući novom sistemu, koji će sada automatski povlačiti informacije iz umreženih nacionalnih registara, poljoprivrednici će putem svojih onlajn profila popunjavati samo one podatke koji se ne nalaze u drugim evidencijama i to samo jednom. Nijedan dokaz više neće morati da dostavljaju na papiru, a rešenja o dobijenim subvencijama stizaće im putem elektronske pošte.

E-Agrar će tako postati pouzdan izvor podataka o pojedinačnim poljoprivrednicima, zadrugama, visini subvencija, kreditnoj istoriji i osiguraće veću transparentnost podataka, registrovanih korisnika i dodeljenih podsticaja. Takođe, ovaj softver će imati značaj i za proces prilagođavanja pravilima Evropske unije, jer predstavlja prvi korak ka uspostavljanju sistema za odobravanje podsticaja iz evropskih poljoprivrednih fondova.

Resorno ministarstvo mislilo je i na one manje vešte u korišćenju novih tehnologija, pa će poljoprivrednici dobiti i direktnu podršku u popunjavanju zahteva u svojim opštinama, kaže se u saopštenju NALEDA.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker