Lokalna samouprava

Ekonomska reintegracija Romkinja – 10 Romkinja iz Pirota dobilo sertifikate o završenoj obuci i opremu za rad

“Bibija”, Romski ženski centar, uz podršku UN Women u okviru regionalnog programa EU/UN Women “Zaustavljanje nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i u Turskoj: Primena normi, promena svesti”, realizuje projekat “Pružanje mogućnosti za ekonomsku reintegraciju Romkinja koje su preživele nasilje, koji se  sprovodio u Beogradu, Pirotu, Valjevu i Leskovcu. Tim povodom danas su u Pirotu polaznicama obuka uručeni sertifikati i deo opreme za početak rada.

Svečanom uručenju sertifikata i opreme prisustvovali su predstavnici UN women kancelarije u Srbiji, Akademije “Edukativa” koja je organizovala obuke, predstavnici lokalnih institucija, Centra za socijalni rad Pirot, gradske uprave Pirot, Nacionalne službe za zapošljavanje, mentorke u programu iz udruženja građana “Ternipe” i predstavnice “Bibije”- Romskog ženskog centra.
Slavica Vasić, direktorka Romskog ženskog centra “Bibija” i koordinatorka projekta, kaže da “Bibija” od juna prošle godine realizuje ovaj projekat i trajaće do kraja septembra.
“Kroz projekat je obuhvaćeno 100 žena koje su učestvovale na našim radionicama o nasilju. Inače, projekat se zove Ekonomsko osnaživanje žena koje su preživele nasilje. Reč je o ženama iz marginalizovanih grupa, ali uglavnom Romkinje. Napravili smo model reintegracije žena žrtava nasilja koji se primenjuje za sve žene iz marginalizovanih grupa. Projakt se polako privodi kraju i onda ćemo ga kao primer dobre prakse poslati u 120 opština u Srbiji. Danas će 10 Romkinja iz Pirota dobiti sertifikate o završenoj obuci koju su same izabrale i dobiće neku početnu opremu za rad, a projektom je obuhvaćeno 50 žena iz četiri grada. Mislim da je ekonomska reintegracija žena vrlo važna i Bibija se od 2015. godine bavi ekonomskim osnaživanjem. Kroz naše programe je prošlo oko 700 žena, a 120 smo uspeli da zaposlimo, a ove ostale rade u nekoj kućnoj režiji” – rekla je Vasićeva.
Vedrana Stanojević, pomoćnik direktora Akademije “Edukativa” za obrazovanje odraslih, kaže da ova ustanova od svog osnivanja učestvuje u velikom broju projekata, pre svega, humanitarnog karaktera.
“U okviru ovog projekta “Edukativa” je realizovala obuke stručnog osposobljavanja za zanimanja koja su najtraženija na tržištu rada, kao i kurseve stranih jezika. Sve kandidatkinje su uspešno položile završne ispite, realizovale sve obaveze i stekle ona funkcionalna i praktična znanja koja će im omogućiti, nadamo se, zaposlenje po završetku ovog projekta. Veoma smo zadovoljni što smo deo projekta koji ohrabruje i osnažuje mlade žene koje će naći, posle svega, svoj put” – rekla je Stanojevićeva.
Udruženje građana “Ternipe” iz Pirota organizovalo je najpre nekoliko radionica u kojima su učestvovale žene sa iskustvom nasilja u porodici. Nakon toga odlučeno je da 10 žena završi obuku po svom izboru, rekla je Monika Dimov, jedna od mentorki u programu.
“Sa poslodavcima sa kojima smo sklopili ugovor počeo je praktičan deo obuke i nakon toga devojke su uradile i teorijski deo ispita i sve su uspešno položile. Poslodavci su se rado odazvali našem pozivu, verovali su u sve ovo što radimo i sve je proteklo u najboljem redu” – izjavila je Monika Dimov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker