Gradska hronika

Ekološkoj akciji lokalnih organizacija civilnog društva priključili se članovi udruženja “Čepom do osmeha” iz Novog Sada

Članovi udruženja za ekologiju GEA su jednom nedeljno u julu i avgustu, volonterski, motornim alatima kričili divlje rastinje. Poslednjoj akciji pridružile su se partnerske organizacije  “Društvo Stara Planina” i udruženje “Lav” kao i  gosti saradnici iz Novog Sada, članovi udruženja “Čepom do osmeha”,  čime je ekološka akcija dobila međugradski karakter. Ovo je ujedno bio početak zvanične saradnje udruženja iz Pirota i Novog Sada u zaštiti životne sredine uključivanjem marginalizovanih grupa. Volonteri su uklonili deo rastinja u MZ Prčevac u delu zvanom “Rovina” i prikupili uveliku količinu komunalnog otpada.

Na predlog člana gradskog veća Dejana Randjelovića, predsednik mesne zajednice Prčevac Dragan Tošić je kontaktirao Udruženje za ekologiju GEA kako bi zajedničkim radom uredili divlje rastinje “Rovinu ” na velikoj krivini iznad bivše sale Magnet. “Rovina spaja dva dela grada i obrasla je različitim tipovima divljeg rastinja dok se sa obližnjeg groblja baca djubre  i stvaraju divlje deponije medju rastinjem. Ekološki problem je  prepoznat i pokrenute su akcije na njegovom rešavanju kako bi se sprečili  potencijalni izvori zaraze” Kaže Aleksandar Vidanović, predsednik udruženja GEA.

Posle ove akcije “Rovina” je postala vidljiva sa ulice, izvučena je ogromna količina različitog komunalnog otpada koji je prikupljen na ovom potezu, kaže Vidanović i dodaje da   radne akcije slične ovoj skreću pažnju i brže dopiru do  svesti građana nego ankete na društvenim mrežama,  volonterizam je aktivan u Pirotu i značajan je za rešavanje ekoloških problema.

Akcija je doprinela uspostavljanju saradnje sa udruženjem “Čepom do osmeha” koje se bavi sakupljanjem plastičnih čepova i od obezbeđenih finansijskih sredstava od reciklaže čepova kupuje pomagala za decu sa smetnjama u razvoju na nivou cele Srbije. “Tokom akcije razgovarali smo o mnogim temama gde smo uvideli da imamo iste ciljeve i skoro iste stavove u borbi za životnu sredinu na lokalu” – rekao je predsedenik udruženja GEA, Aleksandrar Vidanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de