Gastronomija

Ekipa „Stojadinović“ pobednik desetog Sajma peglane kobasice

U konkurenciji za izbor najbolje peglane kobasice bilo je 36 proizvođača. Sedmočlani žiri je pažljivo, poštujući propisane kriterijume birao proizvode koji ispunjavaju uslove.  Pobednik desetog jubilarnog Sajma peglane kobasice je ekipa „Stojadinović“ kojoj je ovo treća titula za redom.

Posle dvodnevne degustacije, ocene kvaliteta i ispunjenosti svih kriterijuma žiri je odlučio da titulu najboljeg prozvođača peglane kobsaice ponese ekipa „Stojadinović“. Ninoslav  Stojadinović, vođa pobedničkog tima kaže da šampionsku titulu drži već tri godine.

Njegov proizvod je osvojio titulu i u Turskoj gde je na sličnom takmičenju predstavljao grad Pirot i promovisao lokalni brend. Stojadinović isiče da se prilikom proizvodnje peglane kobasice drži  originalne recepture,  bez konzervansa i veštačkih dodataka ali da peglana mora da bude ljuta.

Stojadinović kaže da će pobeda uticati na povećanje  prodaje ali da  ogromno interesovanje već postoji i da su potrebe tržišta mnogo veće od količina koje lokalni proizvođači mogu da ponude. „Postoji veliko interesovaje ali ja i slični proizvođači proizvodimo do 40 kilograma peglane kobasice, oni ozbiljniji mogu da ponude i do 400 kilograma u toku jedne godine. To su  isključio proizvoodi koji se suše na vetru u decembru i januaru, postupak peglanja se obavlja ručno i zbog toga i nije moguće proizvoditi velike količine“- ističe Stojadinović i dodaje da ako se radi sa dobrom  sirovinom lokalnog porekla onda se dobija kvalitetan proizvod gde je zarada jako mala.

Drugo mesto na ovogodišnjem Sajmu pripalo je ekipi „Deda Nešina tajna“  a na trećem mestu je ekipa “Deca znaju zašto“. Nagradu za najuređeniji štand ponela  je „Boemska potkovica“.

Nagrađeni su i najmlađi proizvođači peglane kobasice, ekipa „Tijabarska peglna“ a najiskusniji proizvođač ove godine je Vlajko Kostić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker