Gradska hronika

Edukacija i preventivne aktivnosti u cilju smanjenja nasilja

U organizaciji Udruženja žena „Lav“  održan je  Okrugli sto  pod nazivom „Tvoje pravo na život bez nasilja“ kao završna aktivnost kampanje  „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“. Na Okruglom stolu su učestvovale predstavnice relevantnih institucija, Centra za socijalni rad, NSZ, Doma zdravlja, lokalne samouprave, obrazovanja i civilnog sektora.  Zaključci sa okruglog stola su: Unapređenje predloga mera za pomoć ženama žrtvama nasilja kroz strateška dokumenta i predloge za unapređenje lokalnih javnih politika; Približavanje institucija građanima kroz programe delovanja civilnog sektora; Ekonomsko osnaživanje žena;  Edukacije i osnaživanje žena da prijavljuju nasilje.

Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad istakla je da grad Pirot ima kvalitetne mere podrške ženama žrtvama nasilja ali da ima prostora za uvođenje novih usluga koje bi se olakšao život i funkcionisanje žena koje izlaze iz proces nasilja.

Dr Marina Manić iz Centra za prevenciju Doma zdravlja u Pirotu kaže da su zdravstveni radnici obučeni da prilikom pregleda prepoznaju žrtvu nasilja ali da same žrtve često prikrivaju i štite nasilnika. Prema njenim rečima, pomak se vidi, naročito kod mlađih žena koje se sve češće odlučuju da prijave nasilje. Preventivno delovanje i edukacija stanovništva o oblicima nasilja i merama zaštite su aktivnosti  koje bi trebalo da se sprovode kontinuirano a ne samo 16 dana u godini, zaključile su učesnice okruglog stola.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker