IntervjuLokalna samouprava

Dvorište Istorijskog arhiva biće preuređeno u Omladinski park, sa modernom binom, rasvetom, ozvučenjem

Omladinski park biće jedinstven prostor na kome će mladi i talentovani naši sugrađani moći da nastupaju, uživaju u nastupima gostujućih bendova, pozorišnih trupa...

Zamenik gradonačelnika Miloš Colić kazao je da osim pomenutog projekta izgradnje Sajamskog prostora, jedna od ideja koja će se realizovati u narednom parku jeste i opremanje Omladinskog parka u dvorištu Istorijskog arhiva, gde će se nalaziti moderna bina opremljena vrhunskim ozvučenjem i rasvetom, čime će se stvoriti uslovi za održavanje događaja iz svih oblasti kulture. Omladinski park biće urađen po uzoru na slične objekte u Zapadnoj Evropi i predstavljaće jedinstven prostor gde će naši talentovani sugrađani moći da se bave i prezentuju svoje umetničke afinitete, ali i da se ugoste gostujući programi iz drugih gradova, navodi Colić.

prostor buduce letnje scene u pirotu
Budući Omladinski park

-Projekat izgradnje otvorene scene je meni lično najdraži, iako nije reč o tako velikom projektu. Grad Pirot nema otvorenu scenu pa su se ranije koncerti i slični događaji poput izložbi, predstava, projekcija, dešavali uglavnom na prostoru srednjovekovne tvrđave Momčilov grad koja pod zaštitom države odnosno Zavoda za zaštitu spomenika kulture. To organizaciju događaja komplikuje jer su, razumljivo, potrebne dozvole. Lokacija buduće otvorene scene je dvorište Istorijskog arhiva, tu postoje svi uslovi, imamo trafo stanicu za razliku od tvrđave, a i svi mi se sećamo da su se na tom prostoru nekada organizovale izuzetno posećene manifestacije poput susreta škola, koncerata, Piroleta i mnogih drugih manifestacija. Moja je želja da pored uređenom Omladinskog stadiona, nakon rekonstrukcije Gimnazije pa samim tim i gimnazijskog parka, imamo jedan park koji će se zvati Omladinski park. Da mladi ljudi dolaze tu u svojim pauzama, pre ili posle škole, da imaju infrastrukturu, a na celu tu priču se nadovezuje i činjenica da Gimnazija ima novi smer – odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost, tako da će ovo na neki način predstavljati i mesto gde će mladi i talentovani naši sugrađani moći da imaju i praktičnu nastavu  na neki način. Tu će postojati i dobar razglas, dobra rasveta, odličan scenski prostor. Takođe, mislim da je taj koncept otvorene scene, dobar je i za teatre, pre svega za naše pirotsko pozorite, da dođu mala deca da crtaju, prezentuju svoju umetnost-kaže Colić za Pirotske vesti.

 

Da podsetim da mi imamo i Muzičku školu tako da će taj prostor sigurno i polaznicima te škole izuzetno značiti. Sama bina zamišljena je da ispod nje bude prostor za depo sa dve svlačinice za gostujuće izvođače. Planiramo da nabavimo i 100 do 200 stolica koje će biti zajednička imovina sa budućim sajamskim prostorom koji će se nalaziti u prostoru sadašnje kineske robne pijace, odnosno nekadašnje Zatvorene zelene pijace kod naselja ATP. Ako na ta dva projekta, izuzetno značajna za oblast kulture, dodamo još jedan projekat – rekonstrukciju Doma vojske, ali i planove da dobijemo još dva muzeja – Muzej sporta u kompleksu Omladinskog stadiona i Muzej ćilimarstva, mi onda imamo pet potpuno novih kapitalnih projekata iz oblasti kulture. Kada završimo sa svih pet objekata, ja mislim da će to biti najuspešniji mandat jedne lokalne vlasti kada je reč o ulaganjima u kulturu-kazao je Colić u razgovoru za Pirotske vesti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de