Lokalna samouprava

Đurić: Stanje u omladinsko-studentskom zadrugarstvu je veoma teško, ali nećemo se predati

Omladinsko – studentsko zadrugarstvo u Srbiji postoji skoro jedan vek. U Pirotu, ovakav oblik udruživanja i rada, počinje 1983. godine, i doživljava izuzetan uspeh, dajući veliki doprinos smanjenju nezaposlenosti. Do devedesetih godina prošlog veka članstvo je premašivalo brojku od tri i po hiljade. Svakodnevno se čekalo u redovima za dobijanje posla kaže, Veroljub Đurić, direktor Omladinske zadruge Pirot. Zarade zadrugara bile su veoma dobre, često su bile više od ličnih dohodata njihovih roditelja koji su radili u dobrostojećim društvenim preduzećima. Pored jednodnevnih poslova, veliki broj zadrugara bio je angažovan na duži period, po nekoliko meseci i godina, ističe Đurić.

“Navešću primer kada se gradila HE “Pirot”. Imali smo na različitim poslovima do petsto angažovanih zadrugara. Svi su oni imali veće plate od svojih roditelja. To je bilo angažovanje i do tri godine bez prekida, veliki broj tih radnika dobio je stalno zaposlenje. Pored toga, bilo je mnogo, svakoga dana manjih poslova, utovar, istovar. Radili smo od sedam sati, a već u pet formirao se red u kojem se čekalo za posao. Sećam se da smo dežurali i popodne da izađemo u susret zadrugarima. Nažalost posle devedesetih počinje sa postepenim padom u našem radu jer nije bilo dovoljno posla. Krajem devedesetih donet je Zakon o omladinsko-studentskom zadrugarstvu koji nam nije odgovarao, starosna granica je smanjena na trideset godina. Zakonom od 2003. godine kategoriji zadrugara koji nisu učenici i studenti registrovan je radni staž sa pripadajućim doprinosima. Jedna smo od Zadruga koja je bila vrlo ažurna po tom pitanju. Nismo, dakle, imali osipanje članstva, ali je posla na tržištu bilo sve manje. Danas niko ne odbija posao, ali se teško do njega dolazi. Kada je počela epidemija ostali smo sasvim bez posla, možda dva do tri člana da su bila angažovana. Sada imamo desetak dnevno angažovanih, a od njih nekoliko na duži period. Mladi ljudi se interesuju, imamo oko trista članova sada, ali je posla manje”

Đurić smatra da je pojava raznih agencija za upošljavanje napravila pometnju na tržištu rada. Zato je prošle godine i donet Zakon o agencijskom zapošljavanju. Većina firmi radi sa njima, iako nemaju pogodnosti koje omladinske zadruge pružaju. U mnogim mestima došlo je do gašenja omladinskog zadrugarstva. Uprkos svemu  nema odustajanja i predavanja, kaže Đurić i očekuje bolje dane, s obzirom da ova godina nagoveštava da će biti više posla.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker