Lokalna samouprava

Državni sekretar Mirsad Đerlek: Lekari položili ispit kada je o vakcinaciji reč. Zahvalnost svim lekarima koji se godinu i po dana bore za zdravlje i živote građana

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek danas je obišao Opštu bolnicu Pirot gde je razgovarao sa rukovodstvom ove ustanove, kao i sa zamenikom gradonačelnika Milošem Colićem i načelnikom Odeljenja za urbanizam, stambeno-komunalne i inspekcijske poslove Bojanom Pešićem, sa kojima je razgovarao o sistemu kovid propusnica u ugostiteljskih objektima.

Đerlek je kazao, komentarišući situaciju sa vakcinacijom medicinara, da su, prema poslednjim podacima, lekari položili ispit kada je reč o vakcinaciji navodeći podatak da je, primera radi, u Opštoj bolnici Pirot, vakinisano 78 posto zaposlenih a još 10 posto je preležalo kovid.

On se u imre predsednika republike i ministra zdravlja zahvalio lekarima i svim zdravstvenim radnicima za sve što su uradili u prethodnih godinu i po dana, od početka epidemije.
Državni sekretar Đerlek je iskoristio priliku i da demantuje dezinformacije u medijima da bolnicama nedostaju sredstva za lečenje kovid pacijenata uz konstataciju da je država od samog početka uradila sve da se obezbede sva raspoloživa sredstva u borbi protiv kovida.
-Izgradili smo tri kovid bolnice, rekonstruisali četiri klinička centra, 19 opštih bolnica se rekonstruiše, nabavili smo sve moguće najskuplje lekove koji postoje u svetu, nabavljamo dovoljno kiseokinka za sve bolnice-kaže Đerlek.
Direktor Opšte bolnice Pirot dr Goran Petrović je kazao da se u ovoj ustanovi trenutno leči 55 pacijenata od kovid infekcije, jedan pacijent je intubiran, jedan na “mašinama” a kada je reč o težini kliničke slike obolelih, situacija je malo bolja nego u prethodnom periodu.
Zamenik gradonačelnika Miloš Colić kazao je da je reč o značajnoj poseti koja za cilj ima da se napravi presek kada je o borbi protiv kovid infekcije reč.
-Mi smo izvestili državnog sekretara da smo i mi krenuli sa kontrolom zatvoreniih prostora, zdravstvenih zelenih sertifikata odnosno kovid propusnica. Prva dva dana bila su informativnog karaktera kako bi ugostitelje upoznali sa regulativom, a kasnije će se to i implementirati kako bi uticali na sprečavanje širenja zaraze kovid 19. Potpuno razumevanje imamo prema svih ugostiteljima koji su najveći teren preko svojih leđa prevalili i želim da ih pozovem na saradnju u realizaciji ovih postupaka a sve sa ciljem da se smanji širenje virusa-kazao je Colić.
Načelnik Bojan Pešić istakao je da su sinoć, komunalni inspektori u saradnji sa Sanitarnom inspekcijom, u skladu sa svim instrukcijama Radne grupe pri ministarstvu, sproveli su i večeras će sprovesti savetodavne posete ugostiteljskim objektima kako bi ih upoznali sa primenom mera koje se tiču kontrole kovid propusnica.
-Nova uredba propisuje da u objektima nakon 22 sata mogu da borave lica koja imaju digitalni zeleni sertifikat, negativan PCR test ne stariji od 72 sata i antigenski test ne stariji od 48 sati. I večeras ćemo imati savetodavne posete a svi koji imaju bilo kakve nedoumice mogu da se obrate gradskoj upravi kako bi preventivno svi zajedno delovali-kazao je Pešić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker