Kultura

Država u partnerstvu sa Gradom Pirotom ulaže u objekte od značaja za kulturnu baštinu i ustanove kulture u Pirotu

Sledeće nedelje biće donet nov Zakon o muzejskoj delatnosti

Na plenumu Narodne skupštine danas se raspravljalo o predlogu novog Zakona o muzejskoj delatnosti kojim će se ova oblast i segment u našem društvu dodatno ojačati. Na plenumu je govorila i narodna poslanica iz Pirota Olja Petrović. Kako je poslanica Petrović kazala Pirotskim vestima, novi Zakon o muzejskoj delatnosti samo je jedan segment napora države, predsednika Aleksandra Vučića i Grada Pirota, koji su još pre pandemije, stavili ulaganje u kulturu među svoje prioritete.

-Proteklih godina ulagalo se u objekte kulture širom zemlje, ali i u Pirotu pa smo tako svedoci investiranja u dogradnju prostorija Muzeja Ponišavlja, ali i rekonstrukcije pirotske tvrđave Kale. Grad Pirot se istakao kvalitetnim projektima zbog čega nije izostala podrška države.  Ulaganja su rezultat zajedničkih napora i Grada Pirota, i države i nadležnih ministarstava, pre svega Ministarstva kulture i informisanja. U narednom periodu će biti rekonstruisan i višefunkcionalni objekat, poznatiji kao Dom vojske, što je posebno naišlo na veliko odobravanje i stručne i javnosti upošte, a o čemu je nedavno bilo reči u Narodnoj skupštini-kaže poslanica Petrović i dodaje da svima u Pirotu,  pre svega ustanovama kulture, ova ulaganja države i Ministarstva kulture i inofrmisanja izuzetno znače.  Takođe, planira se da do kraja juna meseca bude završen idejni projekat rekonstrukcije objekta Bela mačka koji u perspektivi treba da postane Muzej ćilimarstva-navodi Petrovićeva za Pirotske vesti.

olja petrovic narodna poslanica sns pirot

Narodna biblioteka zahvaljujući konkursu Ministarstva kulture nastavlja sa digitalizacijom kulturnog nasleđa

-Takodje, na konkursu Ministarstva kulture i informisanja iz oblasti digitalizacije kulturnih nasleđa u 2021. godini Narodnoj biblioteci Pirot odobrena su sredstva u iznosu od 500 000 dinara za nabavku nove i vredne opreme za digitalizaciju. Pomoć Ministarstva kulture i informisanja i pomoć države nam je od izuzetne važnosti i verujem da ćemo dobru saradnju u narednom periodu i nastaviti i unaprediti ukoliko je to moguće-navodi Petrovićeva.

Predlog Zakona o muzejskoj delatnosti omogućiće stvaranje okvira za obezbeđenje potpune zaštite i očuvanja muzejske građe

Predlog zakona o muzejskoj delatnosti nam je od izuzetne važnosti jer će se stvoriti okvir za obezbeđenje potpune zaštite i očuvanje muzejske građe kao pokretnih kulturnih dobara na jedinstven način, navodi poslanica Petrović i dodaje:

-Samim uređivanjem ove materije zakonom uticaće se i na razvoj svesti o važnosti očuvanja muzejske građe i naše baštine za buduće generacije, ali će doprineti i na podizanju svesti da se najvažniji predmeti materijalnog i elementi nematerijalnog kulturnog nasleđa moraju zaštititi od uništenja. Ovaj zakon predstavlja neophodno rešenje za sveobuhvatno regulisanje sistema zaštite pokretnih kulturnih dobara – muzejskih predmeta, kao i uspostavljanje sistema, organizacije i funkcionisanje muzejske delatnosti, umajući u vidu probleme sa kojima se muzeji svakodnevno suočavaju. Zakonom se propisuje očuvanje muzejske delatnosti kroz istraživanje, otkrivanje, prikupljanje, dokumentovanje, preduzimanje mera zaštite, sprečavanje štetnih uticaja i obezbeđivanje odgovarajućih uslova za čuvanje, proučavanje, vrednovanje, predstavljanje, tumačenje i edukaciju javnosti. Predviđeno je uređenje strukture muzejske delatnosti i organizacija rada ovih ustanova ali i definisanje Jedinstvenog informacionog sistema za muzeje i muzejsku dokumentaciju u Republici Srbiji, što će doprineti efikasnijem čuvanju, korišćenju i prezentaciju muzejske građe-zaključuje poslanica Petrović.

Kulturna baština – važan deo turističke ponude

Kako je na plenumu kazala poslanica Petrović, objekti koji su deo kulturne baštine bitan su elemenat i svojevrsni pokretač privrednog rasta, važan su deo turističke ponude jedne zemlje i bitnan uslov za razumevanje prošlosti i budućnosti naroda.

-Država je ozbiljnim reformama koje je sprovela kao i stalnim radom i zalaganjem uspela da obezbedi sredstva kojima je završila hram Svetog Save ali i podigla velelepni spomenik Stefanu Nemanji. Pored toga u predhodnom periodu obnovljen je Muzej savremene umetnosti, zgrada je potpuno renovirana i uvedena je nova tehnologija i sada predstavlja najsavremeniji i tehnološki najnapredniji muzejski objekat u našoj zemlji. Posle 15 godina 2018. godine je ponovo otvoren i Narodni muzej u Beogradu kada je i obnovljen-zaključuje poslanica Petrović.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker