Salon knjiga i grafika

Druženje sa decom – Književnica Ljiljana Krstić predstavila svoje “Rolere za mrave”

Ljiljana Krstić pisac za decu i odrasle promovisala je svoju  najnoviju knjigu „Roleri za mrave“ koja sadrži izabrane pesme, priče i bajke.  Druženje sa najmlađom čitalačkom publikom na Salonu knjige i grafike bila je prilika da književnica približi deci lepotu pisane reči uz kazivanje izabranih pesama iz svoje knjige.  Za knjigu  “Roleri za Mrave”  književnica je  višestruko nagrađena. Knjiga je podeljena na tri celine, u kojima se autorka poigrava žanrovima od poetske, rimovane proze, preko poezije, do bajke.

U knjizi “Roleri za mrave” pesme i priče su povezane motivima prijateljstva, mašte i detinjstva. Takođe, sve one nose snažne poruke o dobroti, ostvarivanju snova i istinskim vrednostima, bilo da je reč o pesmama o životinjama ili modernim bajkama. Pesme i priče smeštene su u savremeni kontekst, čime se dodatno približavaju najmlađim čitaocima.

Ljiljana Krstić kaže da piše od kada zna za sebe i da su njeni radovi objavljeni u raznim časopisima. Kao pisac zastupljena je u antologijama i u čitankama za osnovnu školu i to kao obavezni deo lektire. Kao pisac za decu oseća veliku odgovornost koja se  kako kaže pisac za decu mora da odmeri svaku reč i  da pazi kakva se poruka  šalje deci.

Među  15 knjiga za decu koje je napisala Ljiljana Krstić je i „Mali zakon“ gde objašnjava  kako  bi  roditelji trebalo da upućuju svoju decu, kako da ih uče životu, kako da se odnose prema školi, kulturi, knjizi. Ona podseća da je veoma važno da deca čitaju jer su istraživanja pokazala da deca koja čitaju postaju uspešniji ljudi  samo ih treba  motivisati. Njen savet roditeljima je da  ograniče vreme koje deca  provode uz mobilne telefone kao i da roditelji svojim primerom pokažu deci da su knjige dobre i vredne.   Važno je da deca čitaju, čak i ako su to elektronske knjige ali  je, prema rečima književnice, mnogo lepše doditnuti  papir nego telefon.

Ona ističe da je raduju ovakva druženja sa decom i da je na odraslima velika odgovornost. “Mi smo odgovorni za to kakva su deca, veliki je uticaj društva, medija, javnosti, društvenih mreža. Deca su kao plastelin u našim rukama, kako ih oblikujemo takva će sutra biti a na mlađima svet ostaje” – poručila je književnica Ljiljana Krstić.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker