Gradska hronika

Dragulj među mostovima – kameni most u kanjonu Cedilka – PRED URUŠAVANJEM

Jedan od najlepših mostova u ovom delu Srbije, kameni most u kanjonu Cedilka koji je deo nekadašnje trase pruge uskog koloseka kojom se ugalj svojevremeno prevozio iz rudnika u Rakiti ka Sukovu, nalazi se pred urušavanjem!

Kako upozorava meštanin sela Poganovo Dušan Jovanović, koji se u ovom idiličnom bavi seoskim turizmom, dobar deo mosta se već urušio, što se i vidi na fotografiji koju nam je poslao Jovanović, a ako se ništa ne preduzme, verovatno će doći do potpunog urušavanja mosta.

-Sveća je izgleda dogorela do kraja, dragulj među mostovima na trasi nekadašnjeg uskog koloseka od Sukova prema Rakiti, kod najlepseg njenog dela, Cedilka, najverovatnije neće još dugo, bez ljudske pomoći uspevati da odoleva zubu vremena. Pokrenimo se i pronađimo način da saniramo i sprečimo urušavanje prelepog mosta, ozbiljno načetog erozijom. Bez naše pomoći zatvoriće se još jedno poglavlje propadanja baštine i lepota naših krajeva. Ostaćemo i bez tog dragulja!-upozorava Jovanović.
Kanjon Cedilka smatra se pravim biserom prirode jer je, kako se pretpostavlja, najuži kanjon u Srbiji s obzirom da se razmak izmedju stena u pojedinim deonicima svodi na svega par metara.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker