Lokalna samouprava

Donirana velika količina igrački za mališane u vrtiću Prvomajski cvet

Danas je u objektu Prvomajski cvet, u PU „Čika Jova Zmaj“, u Pirotu, organizovana kreativna radionica na kojoj su dečaci i devojčice iz ove predškolske ustanove, uz pomoć dece migranata iz prihvatnog centra u Pirotu, pravili novogodišnje ukrase i čestitke. Ovom prilikom su se i roditelji dece iz lokalne i migrantske populacije bolje upoznali i razmenili svoja iskustva u vezi sa odgojem dece, navikama i dečjim obrascima ponašanja.

Akcija kreativnog povezivanja svih mališana koji borave u PU „Čika Jova Zmaj“ ima za cilj stvaranje zajedničkih uspomena, razmenu lepih želja za narednu godinu, kao i prevazilaženje mogućih razlika među mališanima i roditeljima koji dolaze iz različitih kulturnih i društvenih okvira. Kako bi sva deca imala srećno i zdravo odrastanje, u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji, opremljena je igraonica centralnog vrtića didaktičkim materijalom i igračkama za decu različitih uzrasta. Na ovaj način stvoren je prijatan i stimulativan prostor za igru, boravak i razvoj dece koja ovde provode svoje vreme.

Direktorka PU Čika Jova Zmaj Milka Colić kazala je novinarima da je reč o dragocenoj donaciji, drugoj u samo nedelju dana, s obzirom da je prošle nedelje kompanija Tigar tyres donirala dva dečja igrališta vredna milion dinara vrtićima Bambi i Lane. 

-Vrednost donacije je preko 300.000 dinara. Igračke su nama bile preko potrebne jer u Prvomajskom cvetu imamo preko 320 deteta, a imamo i pet dece migranata. Imali smo ih i desetak, ali trenutno ih je petoro. Organizovali smo kreativnu radionicu, zajedno sa roditeljima, ukrašavamo jelku, pravimo ukrase i drago mi je da vidimo osmehe na licu naših mališana. Hvala EU i lokalnoj samoupravi na ovoj donaciji koja je veoma značajna za nas-kazala je direktorka Colić.

Pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović kazao je da je podrška EU u upravljanju migracijama veoma značajna s obzirom da je Pirot jedan od 18 gradova i opština gde se nalaze migranskih prihvatni centri.

-Trenutno na 4. kilometru ima pedesetak dece migranata, petoro pohađa Predškolsku ustanovu. Vrednost donacije je 320.000 dinara i ove igračke i didaktička sredstva daće motivaciju za još bolji i kvalitetniji boravak u vrtiću. Stigla su dva puna kombija sa igračkama i vidimo osmehe na licima dece što zaista raduje-kazao je Ranđelović.

Jelena Marić Luković, menadžer projekta kazala je novinarima da su i Predškolska ustanova a i Grad Priot predstavljaju sigurno mesto gde se različitosti poštuju i podržavaju. Upravo to je razlog zašto je Pirot i odabran za realizaciju ovog projekta odnosno za donaciju EU u vidu igrački i didaktičkih sredstava.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker