Lokalna samoupravaPOSAO

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuke u projektu ”Znanjem do posla” u Pirotu

Pirot: Mladima koji su završili obuke u okviru projekta vlada Švajcarske i Srbije „Znanjem do posla“ dodeljeni su danas sertifikati u velikoj sali skupštine grada Pirota. Kroz ovaj pilot projekat obuke na radnom mestu, nove veštine i znanja za inače deficitarna zanimanja obučeno je preko 40 nezaposlenih Piroćanaca mlađih od 30 godina. Obuke je, u okviru svog partnerskog programa sa Vladom Republike Srbije „Znanjem do posla“, podržala Vlada Švajcarske sa blizu 90.000 eura.

Aktivnosti programa “Znanjem do posla” u Pirotu posebnu pažnju posvetili su pripadnicima romske zajednice kako bi im pomogli da prevaziđu prepreke na putu do njihovog posla. „Znanjem do posla“ omogućio je različite obuke za  osnaživanje 80 mladih Romkinja (od kojih je 23 prošlo obuke na radnom mestu) koje su inače teže zapošljive na tržištu rada, a koje nemaju ili imaju samo završenu osnovnu školu.

 

„Zadovoljni smo što i u Pirotu ponavljamo dobre rezultate postignute na obukama u Kragujevcu i Knjaževcu i što postaje jasno da naš metod obuke na radnom mestu odgovara i nezaposlenim mladim ljudima i poslodavcima. Jednima jer daje veštine i znanja koje ih brže vode do posla i ekonomske nezavisnosti, kao i priliku da osete radnu atmosferu, a drugima jer im rešava akutni problem nedostatka kvalifikovane radne snage. Očekujemo novi ciklus u Pirotu“ izjavila je Milena Janković, ispred programa „Znanjem do posla“.

U Kragujevcu se istom metodom od 134 obučenih mladih za 10 traženih zanimanja nakon manje od 6 meseci zaposlilo čak 69 mladih koji do tada nisu imali posao, dok se u Knjaževcu u istom periodu obučilo 47 mladih od kojih je 21 zaposlen nakon obuke.

„Želeli smo da ciljevima ovog projekta dotaknemo i strateške ciljeve grada. Ispostavilo se da postoje poslodavci kojima je potreban kvalifikovan kadar. Metod učenja na radnom mestu se pokazao kao pravi. Pokazalo se takodje da je indudstrija obrade metala zlatni rudnik u našem kraju. Naravno, pored obuke u ovom sektoru, značajne su i obuke za grafičke opetrarete, vrtlarke, kozmetičarke, poslastičare, geontrodomaćice… Sva ova zanimanja imaju svoje mesto u gradu. Naravno, dragocena je saradnja sa Tehničkom školom u Pirotu i ostalim partnerima. Uspostavili smo Job info centar i Karijerni centar za mlade. Grad Pirot je prepoznao potrebe za osnivanjem Trening centra za mlade i učenje na radnom mestu i Start-up centar. Nadamo se novom pozivu i očekujemo nove partnere.“ izjavio je Miloš Colić, u ime konzoricijuma ZIP Centra u Udruženja Osveženje, partnera na projektu u Pirotu.

„Obuka je bila u firmi D Company. Ovo je bila odlična prilika za sticanje novih znanja i veština. Praktičan rad je bio odlično organizovan. Ujedno sam stekao šansu da pored sticanja novih znanja dobijem i priliku za zaposlenje. Radio sam na CNC strugu. Reč je o veoma zahtevnom poslu, ali je iskustvo dragoceno- kaže Dušan Marković, jedan od polaznika obuke.

 „Nigde nisam radila pre ovog projekta. Obuku je organizovao Crveni krst i ona mi puno znači. Stekla sam jedno potpuno novo iskustvo i mogu da radim ovaj posao-kaže Jasmina Demirović koja je preko Crvenog krsta bila na obuci za gerontodomaćicu.

 

 „Bila sam na obuci za grafičkog operatera. Po struci sam tehnolog za farmaceutsko-kozmetičko inženjerstvo, ali nisam mogla da se zaposlim u struci. Naučila sam nešto novo a posao je jako kreativan i rado bih radila ovaj posao u Štampariji- kaže Ivana Djošić, koja je bila na obuci u Štampariji ”Pi-press” i kojoj je ovo takođe prvo zaposčenje.

 

Vredne radnice

Izvršna direktorka JP Komunalac Nada Avžner zadovoljna je rezulatima obuke, a pre svega polaznicama koje je u saradnji sa njima odabralo Udruženje građana „Ternipe“ iz Pirota.

 „One su vredne radnice i puno su nam pomogle u našim poslovima. Pri kraju su obuke koju su uspešno prošle. Videćemo šta će biti posle, jer mi iako imamo potrebe za radnicima, i dalje je na snazi uredba o zabrani zapošljavanju u javnom sektoru. To je veliki problem”, kaže Avžner.

 

 

Znanjem do posla – Srbija

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 390.000 evra.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 167.000 evra, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 133.000 evra.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu,

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker