Obrazovanje

Do 2. novembra bez štrajka i skraćenja časova – Prosvetari ostaju pri zahtevu za povećanje zarada od 25 posto

Republički odbor Sindikata obrazovanja ostao je dosledan svojoj odluci da početak školske godine u Srbiji počne bez obustave rada, odnosno skraćenja časova za 15 minuta, ali se u više škola u Vojvodini, članica Unije sindikata prosvetnih radnika, juče štrajkovalo i održan je protest ispred zgrade Pokrajinske vlade. U Pirotskim školama nastava je počela prema planu, a kako nam je izjavio predsednik Veća saveza samostalnih sindikata Pirotskog okruga, Jovan Mijalković, Republički odbor ostaje pri svojim zahtevima i očekuje da oni budu rešeni, a do 2. novembra neće se obustavljati nastava. 

Mijalković je podsetio da Republički odbor sindikata obrazovanja Srbije zahteva od Vlade Srbije i resornog ministarstva da zarade u prosveti, od sledeće budžetske godine, budu povećane za 25 odsto, da se cena rada izjednači za sve delatnosti u sistemu obrazovanja, kao i da broj đaka u odeljenju ne bude veći od 24.

“Na sednici Republičkog odbora je odlučeno da se nadležnim državnim organima da rok do 2. novembra ove godine, do konačanog roka za formiranje Vlade i ministarstava, i da započnu pregovori. Predsednica Sindikata obrazovanja u Savezu samostalnih sindikata Srbije, Valentina Ilić, deo je tima koji je zatražio razgovore u Vladi Srbije, da se razmatra zahtev za povećanje zarada od 25 posto. Ilićeva smatra da je najavljeno povećanje od 12,5 posto nedovoljno, jer ako se povećava “minimalac” za 14 posto, ili više od toga, onda će minimalna plata sustići zarade pojedinih zaposlenih u obrazovanju. Pored toga prosvetari traže da se broj đaka u odeljenjima smanji na 24. To je važno i zbog podizanja kvaliteta nastave, ali i izbegavanja tehnoloških viškova, jer postoji opasnost da mnogi nastavnici ostanu bez dovoljnog broja časova i samim tim budu proglašeni tehnološkim viškom” – izjavio je Mijalković.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker