IZBORI 2023.

Direktor Vodovoda odgovorio argumentima na prozivke političkih protivnika

Direktor JP Vodovod i kanalizacija, Zoran Nikolić, odgovorio je na prozivke opozicionih kandidata, činjeniccama koje govore  o poslovanju jednog od najboljih preduzeća u oblasti vodosnabdevanja. On je podsetio da ovo javno preduzeće poslednjih 20 godina posluje pozitivno i ispunjava sve svoje obaveze prema državi, zaposlenima, dobavljačima i ima dobru likvidnost. Svake godine iz sopstenih sredstava Vodovod izdvaja preko 50 miliona dinara za investicije i svi planirani projekti su uspešno realizovani.

Prvenstvena fukcija je uredno vodosnabdevanje grada i 23 sela koja su u sistemu vodosnabdevanja. Grad Pirot ima pokrivenost vodovodnom mrežom 100% a kanalizacionom  99%, dok je u selima pokrivenost vodovodnom mrežom 92% a kanalizacionom 82%.

U poslednjih desetak godina je je preko 7 miliona evra uloženo u vodovodni sitem, zamenjeno je ukupno 61 kilometar vodovodne mreže od toga 42,5 km u gradu i 19,5  u selima. Urarađena je kanalizaciona mreža u dužini od 37 km u selima Gradašnica, Krupac, Poljska Ržana, Izvor, deo Gnjilana. Izvršena je rekonstrukcija crpne stanicce Berilovac, investicija vredna 1,7 miliona evra što je omogućilo pouzdano snabdevanje vodom u svakom ternutku. Urađen je SCADA sistem koji je omogućio praćenje bitnih parametara i brze intervencije na terenu. U selima Krupac i Izvor urađena su dva mini postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda što utiče na očuvanje životne sredine.

Direktor Vodovoda odgovorio je na pitanja koja mu je putem medija uputio odbornički kandidat Žarko Todorović. Nikolić je rekao da se kanalizacija u Krupcu još uvek radi i da će preostalih 300 metara uskoro biti završeno. Na pitanje zašto nije zamenjen glavni cevovod od sela Krupac do Pirota, Nikolić je odgovorio da na navedenoj lokaciji postoje 752 parcele koje lokalna samouprava  mora da reši eksproprijacijom I obezbedi službenost prolaza, za to je potrebno vreme. Za ove poslove je potrebno vreme cevovod u dužini od 7 km će biti zamenjen kada se budu rešili imovinsko pravni odnosi, rekao je director Vodovoda.

Nikolić je odgovorio i zbog čega još uvek nije izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i podsetio o kakvom kompleksnom poslu je reč. On ističe da će to biti jedno od najsavremenijih postrojenja u Srbiji, sa solarnim panelima koji će uticati na smanjenje troškova. Projektom je predviđeno i prečišćavanje vazduha pa su sve ekološke norme uzete u obzir. “Grad Pirot je preduzeo sve što je potrebno, otkupio sve parcele, biće urađena i pristupna saobraćajnica. Jedina dilema je odnos kredita i donacija. Mi u ovom trenutku imamo 50% donacija odnosno negde oko7,5 miliona evra i predviđeni su krediti za drugu polovinu sredstava. Mi se borimo da poboljšamo taj odnos u korist donacija, da li ćemo u tome uspeti videćemo  ali se nadam da ćemo na proleće imati raspisan tender, da će se javiti izvođači radova i da će taj projekat biti realizovan” – rekao je Nikolić. Prema njegovim rečima u izradi ovog projekta učestvovalo je desetak stručnjaka iz različitih oblasti. “Mislim da dr Žarko Todorović govori o nekoj oblasti o kojoj ništa ne zna. Neke stavri treba prepustiti stručnjacima a njemu savetujem da se usavršava u svojoj oblasti a ne da pacijente usmeravamo ka Nišu, što nije dobro” – poručio je Nikolić.zoran nikolić vodovod

On je odgovorio i na pitanje o plaćanju nagrade izvršiteljima i pojasnio ljudima koji se bave politikom da moraju da poznaju zakone

“Nismo mi izmislili naziv “nagrada” za izvrršitelje, to  je država propisala način kako se to radi i kako će se zvati ta naknada. JP Vodovod i kanalizacija nije dalo ni  dinara mimo onoga što po propisima pripada izvršiteljima”- rekao je Nikolić. On je istakao da na osnovu  podataka  iz 2015. godine  na koje su se pozivali opozicioni odbornički kandidati, nije podneta ni jedna prijava. Reč je o napomenama a prekršaja nikakvih nije bilo i podsetio da je celokupna dokumentacija o poslovanju ovog javnog preduzeća dostupna svim građanima putem sajta i da papiri koji su iskorišćeni ne predstavljaju nikakvu tajnu.

Direktor Vodovoda je objasnio i da je on na mesto direktora Vodovoda izabran septembra 2021. sa četvorogodišnjim mandatom i upitao šta je nezakonito u postupku njegovog izbora i pozvao iste političke protivnike da i oni odgovore građanima kako je potrošen novac koji su oni prikupljali na ime humanitarnih akcija.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker