Dimitrovgrad

Dimitrovgrad:Premijera dokumentarca “Šopska salata-u potrazi za tajnim sastojkom”

U  četvrtak 26.januara(sutra) sa početkom u 17 časova u Holu Narodne biblioteke “Detko Petrov” biće premijerno emitovan dokumetarac “Šopska salata-u potrazi za tajnim sastojkom”.

Kako kažu autori Petar Videnov, scenarista, Sanja Petrov, režiser i Ivica Ivanov, koji je producirao ovo polučasovno ostvarenje, reč je  u duhovitom i razigranom filmu o Šopima, etničkoj grupi koja ima svoje običaje, tradiciju, specifičan dijalekt, karakterističan humor i  prepoznatljivu kuhinju. Nekadašnji Caribrod, sadašnji Dimitovgrad u podnožju Stare planine,mesto tik uz graničnu brazdu Srbije i Bugarske, izabran je kao vrlo autentičan deo šopske kulture.

-Šopska salata se sastoji od namirnica koje naizgled ne idu jedna uz drugu, ali u kombinaciji čini savršeno predjelo, jedno od najomiljenijih u Evropskoj uniji. na sličan način i film se sastoji od nekolikio delova:folklor, kuhinja, tradicija, običaji i ostalo, koji  se uklapaju u celinu i daju savršeni sliku o Šopima-kaže i izjavi za PV scenarista Petar Videnov, koji je do sada imao više značajnih ostvarenja među kojima je i film o znamenitom režiseru  Zlatanu Dudovu.

 

U  dokumentarcu se pojavljuju obični ljudi, ali i umetnici poput Aleksandra  Saše Vasova, muzičara koji  svira sve balkanske i mediteranske instrumente i uz to se vrlo uspešno  bavi stočarstvom.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker