Lokalna samouprava

Demografska situacija zahteva multidisciplinaran pristup – Pirot svestan problema traži način da zaustavi nepovoljan trend

Smanjenje broja stanovnika, što su pokazali i rezultati najnovijeg popisa, evidentno je u celoj Srbiji, pa i u Pirotu. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, smatra da je pitanje demografije i migracionih tokova složeno pitanje i zahteva sveobuhvatan pristup. Sa nepovoljnom demografijom suočavaju se i zemlje u okruženju, kaže Vasić, što nije skorašnja pojava i nije u stagnaciji, već je u porastu.

“Neophodan je multidisciplinaran pristup. Kada govorimo o demografiji onda govorimo i o tome da li je mesto gde živite dobro mesto za život. Ja stalno govorim da je Pirot dobro mesto za život i to treba promovisati. Govorim i o obrazovanju, zapošljavanju, šansama za mlade, standardu, vannastavnim aktivnostima, kulturnim i sportskim dešavanjima, sve se kroz to prelama. Mi smo se suočili sa podacima takvim kakvi jesu, čitava Srbija ima probleme i reagovao sam na način da formiramo Tim za populacionu politiku, da vidimo šta možemo da učinimo. Priča o osnivanju FON-a, i priča o privatnim vrtićima, proširenju kapaciteta državnih vrtića, kupališnom kompleksu, podršci sportu, sportskim i studentskim stipendijama, priča o podršci porodicama kroz davanja iz budžeta, sve je to usmereno ka toj demografskoj, socijalnoj i populacionoj politici. Moramo da iznađemo još načina da te tokove bar zaustavimo ako nepreokrenemo” – rekao je, između ostalog, Vasić.

Vasić dodaje da je neophodno nastaviti sa stvaranjem uslova da ljudi ostaju u Pirotu i da je to vrlo teško. Grad čini napore u tom pravcu i od toga neće odustati.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker