Obrazovanje

Decenija bilingvalne nastave u pirotskoj Gimnaziji – „Naša bilingvalna priča“

Svečanom akademijom „Naša bilingvalna priča“ obeležen je važan jubilej-deset godina bilingvalne nastave u pirotskoj Gimnaziji. Ministarstvo prosvete odobrilo je osnovanje bilingvalnog odeljenja 2009.godine a prva generacija učenika upisana je u junu 2012.godine. Za  deset godina bilingvalno odeljenje završilo je oko 180 učenika, a tokom školovanja 30 posto nastave na francuskom jeziku slušali su iz matematike, računarstva i informatike, geografije, biologije, hemije, sociologije.

Gimnazija Pirot je među prvim srednjim školama u zemlji pre dvadeset godina otpočela projekte međunarodne saradnje, shvativši na vreme i na pravi način važnost povezivanja sa školama iz drugih zemalja i drugačijih sredina. Ivana Kostadinović, direktorka Gimnazije, kaže da je  ovo veoma značajan jubilej i da  to nije samo deset godina bilingvalne nastave već isto toliko godina koje su prethodile osnivanju bilingvalnog odeljenja. „Još od 2002. su počele pripreme, među prvim školama u Srbiji smo osetili značaj povezivanja sa školama iz drugih zemalja, realizovali brojne međunarodne projekte  i 2009. je usledila odluka o uvođenju bilingvalnog odeljenja tako da je 2012. prva genracija đaka upisala bilingvalno odeljenje“ kaže direktorka Gimnazije.  Ona ističe da je za ovih deset godina uložen veliki trud, rad i posvećenost svih svih koji učestvuju u realizaciji bilingvalne nastave.

Sofija Jordanović učenica prvog razreda bilingvalnog odeljenja kaže da joj je francuski jezik postao omiljeni predmet još u petom razredu pa je odluka o upisivanju željenog smera bila laka. Ona kaže da je učenje interesantnije na dva jezika. Geografija na francuskom je zanimljiva, ima mnogo interesantnih pojmova  ali su podjednako zanimljivi i zadaci koji se rade na časovima hemije na francuskom jeziku.  Sofija kaže da bi volela da živi u Francuskoj  i da u budućnosti njeno zanimanje bude  povezano sa francuskim jezikom.

Mnogi učenici koji su pohađali dvojezičnu nastavu su svoje osnovne ili master studije nastavili u Francuskoj, Rumuniji i drugim državama gde je službeni jezik francuski. Profesor Ivica Panić, koordnator Tima za bilingvalnu nastavu kaže da  upravo od učenika koji su završili ovaj smer dobijiju povrtne informacije. „Vidimo da smo na pravom putu i znamo da tako moramo da nastavimo. Ovo je jako kreativan vid nastave, deset godina nimalo lakih ali izuzetno interesantnih sa puno raznih avantura“ – kaže profesor Panić .  Prema njegovim rečima od prošle školske godine ekipa mlađih profesora se obučava za rad sa decom u bilingvalnim odeljenjima. Tim bilingvalne nastave čini 12  zajedno sa profesora sa profesorima francuskog jezika .

U Gimnaziji ističu da u realizaciji dvojezične nastave škola ima veliku podršku Grada Pirota, Tigar Tajersa, Francuskog instituta u Beogradu i Nišu, Francuske ambasade i Ministarstva prosvete.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker