Obrazovanje

Davor Lazarević: Nastava na daljinu je ozbiljna prekretnica za srpsku i svetsku prosvetu

Pirotska Gimnazija preduzela je maksimalne mere da se prilagodi novom načinu rada od samog početka ove školske godine zbog aktuelne epidemijske situacije. Dolaskom đaka Škola je ponovo oživela, a nastava se odvija u skladu sa uputstvom resornog ministarstva. Prema rečima profesora Gimnazije, Davora Lazarevića, gledano sa šireg aspekta, iz perspektive budućnosti ovo je i za srpsu, ali i svetsku prosvetu i obrazovanje jedna ozbiljna prekretnica. 

“Možda još uvek nismo svesni nekih promena, ovaj prelazak na digitalno, ili onlajn obrazovanje je nešto sa čime se ceo svet suočava, tako da izazovi nisu ni mali, ni jednostavni, kako kod nas profesora tako i učenika. U startu je bilo pre svega tehničkih problema i izazova da sve to funkcioniše u nekom stopostotnom kapacitetu, ali smo vremenom došli na nivo da to danas funkcioniše, mogu slobodno da kažem, odlično. Sve pohvale za učenike koji su imali strpljenja i motivaciju da sede ispred računara, da slušaju, da se uključuju. Takođe, za njihove roditelje koji su bitan faktor u animiranju učenika, jer su neka vrsta kontrolora celog tog nastavnog procesa. Mogli su da slušaju naša predavanja, što je za imidž Škole jako bitno”- kaže Lazarević.

Kao i sve njegove kolege, sa kojima smo razgovarali, i Lazarević smatra da živu reč ne može nadoknaditi nastava na daljinu.

“Slaba strana tog procesa je nedostatak živog kontakta, povratnih informacija i to je svima nama nedostajalo. Povratak učenika u Školu smo sa radošću iščekivali, i kao što svi dobro znamo, a to je da je živa nastava nezamenjiva. Onlajn varijanta može u perspektivi biti neka dopuna, za neke vidove nastave, ali klasičan model školovanja je neprevaziđen, bar iz mog ugla gledanja” – izjavio je profesor, Davor Lazarević.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker