Obrazovanje

“Dani hleba i sira”, tradicionalna manifestacija u organizaciji Mlekarske škole

U organizaciji Mlekarske škole Pirot održana je petnaesta, jubilarna  manifestacija “Dani hleba i sira”. U holu Doma kulture  organizovana je izložba slavskih kolača, tradicionalnih pekarskih proizvoda i umetnički oblikovanog testa a o najboljoj postavci odluživali su članovi žirija. U pekarskoj radionici Mlekarske škole održano  je takmičenje u izradi slavskih kolača gde su se nadmetali  učenici iz brojnih prehrambenih škola u Srbiji.

Tradicionalno kao i svake godine u holu Doma kulture pored slavskih kolača, pekarskih proizvoda i umetnički oblikovanog testa, izloženi su i sirevi. Posetioci su mogli i da degustiraju pojedine proizvode ali je pre svega izložba u holu Doma culture bila praznik za oči.

Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole rekao je da je manifestacija “Dani hleba i sira” nastala kao uvertira u obeležavanju Dana Mlekarske škole. Škola ove godije obeležava 78 godina postojanja i rada, istakao je  direktor uz zahvalnost gradu Pirotu, Ministarstvu prosvete i svim saradnicima škole koji pružaju podršku i daju vetar u leđa za još bolji i uspešniji rad.

On je podsetio da je pirotski kačkavalj koji se sada proizvodi u Mledkarskoj školi jedan od brendova grada Pirota koji je krasio trpeze na dvorovima, pronosio je ime našeg grada od istoka do zapada. “Kačkavalj je postao je deo našeg nacionalnog identiteta i za nas ima mitsko i religiozno značenje. Zato mi je jako drago da vidim mlade ljude pune talenata, znanja i veština. Vredne ruke učenika napravile su izuzetne postavke i samim svojim učešćem dokazali da su najbolji” – rekaoje director Mlekarske škole Nenad Đorđević.

Miloš Colić, zmenik gradonačelnika Pirota rekao je na otvaranju manifestacije da je hleb je deo našeg nacionalnog identiteta. “Mi Srbi volimo da i u našoj molitvi i u pesamama pominjemo hleb i da ističemo njegov značaj. Pirot se ponosi i kačkavaljem, proizvodom sa Stare planine, i nadam se da će se ovaj brend i kroz Mlekarsku školu i sa drugim privrednim subjektima  zadržati mesto koje mu pripada” – rekao je Colić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de