Kultura

Dani evropske baštine – Održivo nasleđe

U toku su Dani evropske baštine, Manifestacija koja se realizuje na različite načine u celoj Evropi u koju se Srbija uključila pre tridesetak godina, a desetak godina kasnije i Muzej Ponišavlja u Pirotu. Raznovrsni programi su besplatni za posetioce, a svi zainteresovani mogu da se direktno uključe u neke od aktivnosti. Ove godine Manifestacija se održava pod sloganom “Održivo nasleđe”. U organizaciji Muzeja Ponišavlja danas je na prostoru srednjevekovne Tvrđave “Kale” u Pirotu odžana prigodna radionica u kojoj su učestvovala deca PU “Čika Jova Zmaj” i pojedini građani koji su doveli svoju decu. 

Tanja Karanović, kustos Muzeja Ponišavlja u Pirotu kaže da je osnovna ideja bila oživljavanje prostora koji nisu u osnovnoj ili alternativnoj funkciji, s tim što je oslonac na nasleđu.

“Smatram da ono što čini osnov života jeste detinjstvo. Pošto vidimo da se detinjstvo naše dece dešava u nekom virtuelnom svetu i to bude neko druženje koje deca zamišljaju tako što tamo negde imaju druga sa kojim će se igrati. Mislim da je dobra ideja da deca, koja su “čepka”, ili pelcer koji će dalje da razvija ideju, neke naše stare igre – “lastiš”, “care, care koliko je sati”, “svraci kraci”, “tapšala lapšala”, “ide majka školom dvorom” i slično nauče i da ih podstaknemo da svoje slobodno vreme provode napolju, a da napolju uvek imaju neku zanimljivu igricu, a da opet to nije igrica na mobilnom telefonu. Ovo je jedno zrnce koje bi moglo prerasti u pogaču, naravno zavisi mnogo i od roditelja, vaspitno obrazovnih ustanova i slično” – rekla je Karanovićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker